Så här såg det ut sist det begav sig ute på Norröra i Roslagens famn. Foto: Wikimedia commons/ Arne Schwitz

Farbror Melker vet du vad: SVT gör ny version av Vi på Saltkråkan

SVT gör en nyinspelning av Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan. Karaktärerna finns kvar men berättelserna uppdateras. "Sinnebilden av barndom", säger Johanna Gårdare, programchef på SVT barn.

  • Publicerad 19:37, 22 apr 2021

Nästan 60 år efter premiären vill SVT göra en ny version av tv-programmet Vi på Saltkråkan. Johanna Gårdare som är ansvarig för projektet säger mycket handlar om att Saltkråkan nästan är sinnebilden av barndom med sin skärgårdsromantik, känsla av oändligt ledighet och familjegemenskap.

– Man vill att ens egna barn ska ta del av de serier, filmer och böcker man själv upplevde som barn och som man har varma barndomsminnen förknippade med.

Tjorven, Pelle och Farbror Melker uppdateras

Nya Saltkråkan är inte en re-make av ursprungsversionen utan ska vara en modern och uppdaterad berättelse fast med samma karaktärer.

Astrid Lindgren AB är inte kända för sin vilja att ändra i originalet. Hur ska ni få till det?

– Ja det är ingen liten lätt uppgift och det kommer vara en lång, kreativ process som det är lite för tidigt att prata om i detalj ännu. Visionen är att ta originalet in i nutid. Vi har tillsammans med Astrid Lindgren AB formulerat visionen att Saltkråkans DNA ska finnas kvar och att ta reda på exakt vad det innebär ligger framför oss nu.

Spelar in in nya Saltkråkan i Stockholms skärgård?

– Ja skärgårdsmiljön tillhör verkligen det som är Vi på Saltkråkan, så den kommer vara helt central, så mycket kan jag säga. Den nya Vi på Saltkråkan ska verkligen skildra essensen av den svenska sommaren och ändlösa sommarlovsäventyr för både barn och vuxna.

Något premiärdatum är inte satt. Inte heller när inspelningen kan dra igång.

Johanna Gårdare är programchef för SVT Barn. Foto: SVT/ Lena Hammar