Upp till kamp. Gustav Bergström är ena halvan av Renoveringsraseriet, som fått stöd av Riksantikvarieämbetet för sitt arbete för kulturarvet. Foto: Alfred Skogberg

Får statligt stöd för att mota Stockholms renoveringshets

I drygt ett år har Renoveringsraseriet lobbat för att rädda gamla byggnadsdetaljer och lyfta Stockholms byggnadsarv. Nu får de 60 000 kronor i startstöd.

  • Publicerad 05:54, 20 mar 2021

Hallå där, Gustav Bergström som tillsammans med Alfred Skogberg ligger bakom den ideella föreningen Renoveringsraseriet. Varför finns ni?

– Därför att det renoveras för mycket och för hårdhänt. Det är mycket fint som slängs och det går stick i stäv med hållbarhetsmålen som tyvärr ofta inte är tvingande. Sen finns det också ett stort intresse för äldre byggnadsdetaljer som många vill ha kvar men som ofta hamnar på sopberget.

Alfred rasar mot hyresvärd som renoverar bort historia

Vad betyder det att Riksantikvarieämbetet nu har gett er 60 000 kronor i stöd?

– Det är en stor uppmuntran och en bra grundplåt, men vi hoppas på större bidrag och att vi får fler månadsgivare. Vi vill kunna leva på det här arbetet och ha en budget för PR för bevarande så att vi kan arbeta långsiktigt.

Hur har ert arbete gjort skillnad hittills?

– Jag tycker att Svenska bostäder efter våra kampanjer är mer intresserade av att bevara och prova nya vägar framåt. Vi har till exempel hjälpt hyresgäster i Bagarmossen att överklaga bygglov för nya fönster som Svenska bostäder ville sätta in. Där har vi nog verkligen fått dem att förstå att vi och våra följare spelar roll för allmännyttan.

Vad står på er agenda just nu?

– Nu försöker vi till exempel påverka de som initierar sådant som vi inte gillar, som fastighetsägarnas konsulter som ofta är rådgivande vid renoveringarna och ofta rekommenderar aluminiumfönster som inte kan underhållas. Vi vill inte bara göra något när det har gått åt skogen utan få till en förändring så att vi får stopp på renoveringsraseriet.

Pengar till ideellt arbete för kulturarvet

Den statliga myndigheten Riksantikvarieämbetet har beviljat Renoveringsraseriet stöd för sitt arbete inom kulturmiljöområdet.

Föreningen får 60 000 kronor.

Stödet går till ideella föreningar som är engagerade i kulturarvet och bidrar till att en mångfald av kulturmiljöer bevaras, används och utvecklas.

Vill du veta mer? Kolla in @renoveringsraseriet på Instagram.

Visa merVisa mindre