Här är Anders Pers på väg mot mål och guldmedaljen i Kona One-SM. Foto: Läsarbild Conny Broberg

Far och son seglade hem både SM-guld och JSM-guld

Anders Pers och sonen Philip Pers är regerande svenska mästare i Kona One vindsurfing. Anders vann SM och Philip tog guld på Junior SM. – Jag tror inte det har hänt någon gång tidigare att bägge mästerskapsmedaljerna hamnar i samma familj, säger Anders Pers från Åkersberga.

  • Publicerad 16:29, 4 okt 2018

När Kona One-SM i vindsurfing summerades den gångna helgen stod det klart att guldet hamnade i Åkersberga. Anders Pers vann sitt andra SM-guld på tre år efter en jämn tävling i den hårda vinden på Vänerns vatten.

Tidigare i höstas vann Anders söner Philip Pers JSM-guld och Rasmus Pers tog silver i samma tävling. Med de resultaten i bagaget får nu vindsurfarna från Skärgårdsstads Segelsällskap tävla i den prestigefyllda seglingstävlingen Mästarnas mästare den 13-14 oktober i Marstrand.

Mästarnas mästare är en tävling där alla Svenska Mästare i olika klasser inom segling kappseglar mot varandra och gör upp om titeln, Sveriges främsta kappseglare.

Det ska bli otroligt roligt att få tävla mot mina söner

Anders Pers

– Alla som vunnit ett SM i segling får en plats på Mästarnas mästare. Där har de lånebåtar och man får sätta ihop sin egen besättning. Det ska bli otroligt roligt att få tävla mot mina söner, säger Anders Pers.

Att Anders i år lyckades vinna igen efter att ha tagit silvret förra året tror han beror på hård träning i både lätt och hård vind.

– Det är lite kul att jag nu har visat att jag kan vinna både i lätt vind som när jag vann guld 2016 och i hård vind som i år. Men jag har tränat hårt också, jag har nog tränat hårdare än de flesta de senaste åren, säger han.

SM-starten på ett blåsigt Vänern. Foto: Conny Broberg

Åker till VM i Florida

Efter Mästarnas mästare väntar VM i Kona One-klassen i Florida. Sverige skickar en stark trupp där även silvermedaljören från SM, Björn Holm från Djursholms Segelklubb kommer att delta.

Han är en av Sveriges mest meriterade vindsurfare med bland annat tre VM-guld på meritlistan.

– Jag har alltid ett mål när jag står på startlinjen, att vinna. Den här gången (på SM) räckte det inte hela vägen, säger Björn Holm till svensk segling.

Både Anders Pers och Björn Holm hör till favoriterna när VM i Kona One-klassen avgörs i Clearwater, Florida, i månadsskiftet oktober/november. Till VM åker även Anders söner Philip och Rasmus Pers.