Mats Kilsberg vet inte vart han ska ta vägen när han måste flytta från campingplatsen där han stått med sin husvagn i fem år. Foto: Chris Anderson

Får inte längre bo kvar med sitt hem

I snart fem år har sjukpensionären Mats Kilsberg bott i husvagn på Flatens camping. Men när den ska rustas upp tvingas han och flera andra flytta. – De vill bli av med mig, säger han.

  • Publicerad 15:52, 10 aug 2014

Sedan 2009 har Mats Kilsberg, 64, kallat Flatens camping för sitt hem. Där finns, förutom campinggäster som besöker platsen för enstaka nätter, också ett antal personer som är folkbokförda på campingen och som inte har någon annanstans att bo.

Sjukpensionären Mats Kilsberg är en av dem. Hans året–runt–utrustade husvagn har alltid stått inom samma område och boendekontraktet har löpt på med en månad i taget. När Mats fick veta att kontraktet inte skulle förlängas blev han därför förvånad. I brevet som han fick stod att han har mindre än tre månader på sig att flytta.

– Jag hade inte en aning och i brevet finns ingen motivering till varför jag inte får stanna kvar, eller vad jag har gjort för fel.

Sju av totalt 53 boende på campingen tvingas nu flytta.

Mikael Wåhlund på campingkedjan Nordic Camping & Resort, som driver Flaten camping, säger att beslutet har tagits eftersom att campingen ska bygga om och expandera sin verksamhet.

– I samband med detta finns ett fåtal personer som vi väljer att inte förnya kontraktet med.

Varför då?

– Om man inte får förnyat avtal så brukar det oftast bero på att man inte betalat hyran i tid eller att man brutit mot ordningsreglerna.

Mikael Wåhlund vill inte specificera orsaken i Mats Kilsbergs fall. Men Mats tror inte att det handlar om hyran.

– Den har jag alltid betalt i tid. Det här handlar om människor som är socialt utsatta, som kanske inte har de finaste husvagnarna, och oss vill de bli av med nu när de bygger om, säger han.

Marken vid Flaten camping ägs av Stockholms stad, som arrenderar ut den till Nordic Camping & Resort, och hur verksamheten styrs bestämmer campingen, säger Isabella Andersson på fastighetskontoret.

– Någon möjlighet att påverka finns inte. Det är upp till ägaren att själv driva sin verksamhet på ett för honom ekonomiskt och funktionellt sett.

På Skarpnäcks stadsdelsförvaltning uppmanar man campinggästerna som snart står utan boende att höra av sig till socialtjänsten.

– Det går att vända sig hit och få hjälp på samma villkor som andra, säger Maria Laxvik, avdelningschef.

För Mats Kilsberg är det inte så enkelt.

– Det finns många hemlösa som har bott här i husvagn länge. Det här är deras hem. Var ska de nu ta vägen? De har inte råd att bo någon annanstans. Det är katastrof alltihop, säger han.

Det här handlar om människor som är socialt utsatta.Mats Kilsberg

Fakta

Så säger reglerna

Den som är folkbokförd på en campingplats är medborgare i stadsdelen på samma sätt som boende i lägenhet eller hus.

Det är dock upp till ägaren av campingplatsen att själv bestämma regler för boendeavtal samt uppsägningsregler, likt en hyresvärd.

Källa: Skatteverket, sthlm stad

Visa merVisa mindre