Dömd. En Enköpingsbo får fängelse för grovt penningtvättsbrott. Foto: Mostphotos

Får fängelse för penningtvätt

En man hemmahörande i Enköpings kommun, döms till fängelsestraff efter att ha tagit emot och skickat vidare pengar i syfte att dölja att pengarna kom från brottslig verksamhet.

  • Publicerad 13:19, 19 okt 2020

Som tidningen tidigare rapporterat åtalades en Enköpingsbo tidigare i år för för grovt penningtvättsbrott. Den nu 68-årige mannen har nu dömts för brottet. Påföljden blir fängelse i ett år och sex månader. Samtidigt dömdes tre andra män för samma brott.

Konto i Thailand

Brotten har bestått i att Enköpingsbon har mottagit eller låtit motta insättningar på sina bankkonton i Sverige och Thailand.

Pengarna kommer från olika företag och syftet har varit att bolagen ska slippa undan skatt och arbetsgivaravgifter.

Enköpingsbon har efter att ha mottagit pengarna låtit göra överföringar och utlandsbetalningar, betalningar och kortköp för konsumtion, kontantuttag samt utlandsöverföringar.

Pengar från brott

Sammantaget visar utredningen att det varit fråga om penningtvättsåtgärder som
skett i syfte att dölja att pengar kommer från brottslig verksamhet och för att främja
möjligheten för någon att tillgodogöra sig pengarna eller värdet av dessa.

Enligt tingsrättens mening finns ingen rimlig förklaring till varför pengarna skulle ha utbetalats till Enköpingsbon. De förklaringar som han lämnat om varför pengarna förts över till hans konton är enligt tingsrätten osannolika. Enköpingsbon måste ha insett att det fanns en avsevärd risk för att
pengarna härrörde från brottslig verksamhet.

Penningtvätt

Penningtvätt är när pengar som kommer från brott omvandlas till tillgångar som kan redovisas öppet. Det kan till exempel röra sig om pengar från narkotikabrott, trafficking och skattebrott.
Källa: Ekobrottsmyndigheten

Bestulen på golfklubbor? Se hit!

Nyheter Golfklubbor som tros vara stulna har hittats. En man misstänks ha misshandlat en kvinna. Det är något av dagens blåljusrapport.torsdag 26/11 10:54

Bedrägerivåg når Enköping

Nyheter Någon försöker lura till sig pengar genom att kalla sig "Sveriges Domstolar". I ett brev som skickats i stor upplaga krävs mottagaren på 7.500 kronor. Polisens tips är enkelt: Betala inte!torsdag 26/11 10:36