Vad får du på tallriken – äkta oxfilé eller fusk? Foto: Mostphotos

Får du vad du beställer på krogen, Lidingöbo?

Under förra månaden gjordes ett flertal inspektioner på restauranger och kaféer runt om i Stockholms län. Syftet var att kontrollera att du faktiskt får det som utlovas på menyn. 11 verksamheter kontrollerades på Lidingö – fyra klarade inte testet.

  • Publicerad 14:56, 4 apr 2018

De flesta som äter ute regelbundet har säkert ställt sig frågan huruvida råvarorna som utlovas på menyn verkligen är samma som hamnar på tallriken?

Ett exempel är den återkommande diskussionen kring oxfiléns äkthet: innehåller den lokala ”oxfilépizzan” för 69 spänn verkligen äkta oxfilé? Och hur tränade smaklökar måste man egentligen ha för att kunna avgöra skillnaden mellan den utlovade fetaosten och helt vanligt salladsost?

Fokus på råvaror

Under två dagar i mars besökte livsmedelsinspektörer 311 restauranger och kaféer i Stockholms län för att kontrollera att du faktiskt får det som utlovas på menyn.

Projektet går under namnet ”Får du det du betalar för?” och fokus har legat på råvaror som ger ett visst mervärde till livsmedlet, men som lätt kan vilseleda kunden.

– Vi kontrollerar helt enkelt så att kunden inte köper en Porsche och får en rostig gammal Opel, säger Kristofer Keber, livsmedelsinspektör i Lidingö stad.

Lidingöbo om matfusket: ”Går inte på det”

4 av 11 klarade inte testet

Råvarorna som kontrollerades var den tidigare nämnda oxfilén och fetaosten, samt parmaskinka, parmesanost och olivolja.

Även påstått ursprungsland och sådant som utges för att vara ekologiskt eller KRAV-märkt kontrollerades.

Resultatet visade att 85 av de 311 restaurangerna inte håller vad de lovar.

På Lidingö var det fyra av totalt elva verksamheter som inte klarade kontrollen:

• Tre pizzerior fick anmärkningar på parmaskinka, parmesanost och olivolja.

• En restaurang fick anmärkningar på flera ekologiska varor.

Den omtalade oxfilén klarade dock testet på samtliga ställen, och enligt Kristofer Keber så har många restauranger faktiskt blivit bättre.

– Ibland kan det ju handla om ärliga misstag, och till och med om missförstånd och otydlighet från leverantören, säger han.

Uppföljning sker

En uppföljning med nya kontroller kommer ske – hjälper inte det kan kommunen vidta ekonomiska sanktioner eller förbud.

– Vi kan ge ett föreläggande med vite. Om verksamheten då inte åtgärdar avvikelserna inom bestämd tid så kan vi kräva ut vitet. Det krävs mycket för att vi faktiskt ska stänga ett ställe, om det inte handlar om fara för någons hälsa, säger Kristofer Keber.

Fakta

Ofta förekommande fel

På Lidingö stads hemsida redogörs restaurangernas vanligaste missar. Där kan man läsa följande:

Feta

Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast använ­das om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av får­mjölk och getmjölk.

Parmesan

Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att Grana Padano förväxlas med Parmesanost.

Parmaskinka

Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/ Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas parmaskinka i menyn.

Källa: www.lidingo.se
Visa merVisa mindre