Får 7 000 kronor för försenat flyg

Ersättningarna för flygförseningar har blivit högre. En Sollentunakvinna får rätt till 7 000 kronor i ersättning efter att flyget på väg till Teneriffa blev försenat.

  • Publicerad 00:00, 24 jan 2012

Sollentunabon skulle resa till Kanarieöarna med sin dotter i januari förra året. Innan avgången körde en cateringtruck in i flygplanet och orsakade sådana skador att planet var tvunget att tas ur trafik. Kvinnan och hennes dotter blev ombokade till ett annat plan nästan åtta timmar senare.

Efter hemkomsten krävde kvinnan flygbolaget, Thomas Cook airlines Scandinavia A/S, på ersättning för sig och sitt barn, men flygbolaget motsatte sig detta.

Ett flygbolag är skyldigt att betala ut ersättning om förseningen överstiger tre timmar och om den inte beror på så kallade extraordinära omständigheter som ligger utanför bolagets kontroll.

Som extraordinära omständigheter räknas till exempel politisk instabilitet eller svåra väderförhållanden.

Flygbolaget hävdade att händelsen med cateringtrucken var en extraordinär omständighet, men Allmänna reklamationsnämnden (ARN) ansåg att flygbolaget inte bevisat detta och rekommenderade bolaget att betala 800 euro till kvinnan.

Sedan en dom i EU-domstolen 2009 har ersättningarna höjts betydligt. EU:s regler för ersättning vid flygförseningar gäller som svensk lag och ger rätt till ersättning på mellan 2 200 och 5 300 kronor, beroende på längden på flygresan och hur stor förseningen är.

För att kräva ersättning vänder man sig till flygbolaget. Om flygbolaget motsätter sig att betala ersättning ska man, inom sex månader efter att man fått besked att flygbolaget inte vill betala ersättning, göra en anmälan till ARN.

Fakta

Då ersätts du

EU-reglerna gäller vid flygningar från en flygplats inom EU.

Som försening räknas två timmar på flygningar som understiger 1 500 kilometer, tre timmar på flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer och fyra timmar på övriga.

Du har även rätt till ersättning för utlägg du tvingats göra som en följd av att flyget försenats.

Källa: Konsumentverket

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19