Inflytelserik. Ellen Tejle, chef på Fanzingo, har utsetts av tv-kanalen BBC till en av världens hundra mest inflytelserika kvinnor. Foto: Isabell Höjman

Fanzingochef på BBC:s topp-100-lista

Chelsea Clinton, Isabel Allende och... Ellen Tejle. I veckan utsågs mediehuset Fanzingos chef på till en av världens mest inspirerande och inflytelserika kvinnor av den brittiska tv-kanalen BBC för sitt arbete för jämställdhet inom film.

  • Publicerad 12:43, 21 nov 2018

I veckan publicerade tv-kanalen BBC, den brittiska motsvarigheten till SVT, 100 women, en lista över världens hundra mest inflytelserika och inspirerande kvinnor just nu. På listan finns bland andra författaren Isabel Allende och Chelsea Clinton, dotter till Bill och Hillary Clinton.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När Ellen Tejle blev uppringd av BBC trodde hon att det var ett misstag.

– Det är ju otroligt stort. Först funderade jag på om de hade ringt fel person. Men om man tittar på ett internationellt perspektiv så har jag gjort mycket saker som inspirerat branscher och människor, säger hon.

Fanzingos chef, som också grundat Bio Rio i Hornstull, får utnämningen för sitt jobb för att öka jämställdhet och mångfald inom film, genom A-märkning av filmer. Filmer där två kvinnor pratar med varandra om något annat än män eller där två icke-vita pratar med varandra om något annat än brott, får märkningen.

"Blir väldigt skevt"

En bred representation av människor och berättelser inom film och medier är en fråga om demokrati, menar Ellen Tejle.

– Vi blir så påverkade av det vi matas med i film, medier och tv och det bidrar till att vi bildar oss vår uppfattning om hur världen ser ut och vad som är rätt och fel. Då blir det väldigt skevt när det är så många människor och perspektiv som aldrig får synas.

Enligt Tejle är Sverige rockstjärnor på jämställdhet men sämre på annan mångfald. På mediehuset Fanzingo jobbar man med att få in fler röster som sällan hörs, förklarar hon.

Vad finns det för stereotypa bilder kring Botkyrka?

– Ja, i riksmedia hamnar Botkyrka ofta i ett fack där man skriver om brott. Men det är också så otroligt viktigt att lyfta att de andra berättelserna som finns och det är därför Fanzingo finns. Vi funderar på om vi ska börja A-märka nyheter – om sånt som inte står i polisrapporter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ellen tipsar

Produktioner från Fanzingo som du inte får missa, enligt Ellen Tejle.

Krönika: Ali Ahmed skriver om nedläggningen av Unga Vuxna verksamheter

Konsultrapporten som dödade verksamheterna för unga vuxna i Botkyrka

Podd: En podcast där unga med erfarenhet av flykt möter en överlevare från förintelsen

Flyktpodden

Film: Intervju med 17-åriga Ville som växte upp med våldsam pappa 

Från mina ögon

Visa merVisa mindre