Fantasifulla författare prisades i Hjulsta

Under torsdagen firades ALMA-priset på Hjulsta grundskola. Med prisceremoni, utställningar och läslust hyllades litteraturen.

  • Publicerad 13:12, 18 maj 2018

I fem år har Hjulsta grundskola arbetar med ALMA-priset, Astrid Lindgren Memorial Award som är ett pris för barnlitteratur. De klasser som vill lära sig om priset, Astrid Lindgren och pristagare genom åren sätter ihop arbeten som ställts ut på skolan. Dessutom får eleverna själva ta emot priser som följer kriterierna för ALMA-priset.

– Juryn består av författaren Bengt-Erik Engholm och gymnasieläraren Katarina Lycken Rüter. De tittar på riktiga litterära kvalitéer. Det är inte snälla priser till någon som behöver tröstas, säger bibliotekarien Cilla Dalén.

En av många skickliga elever som fick pris i år är Paz, en tjej i klass 3 A, som skrivit en dikt.

– Det känns jätteroligt. Jag fick nog pris för att den handlar om vänskap och hur personer kan känna sig, säger hon.

Flera vi pratar med under dagen beskriver hur lässugna eleverna är, troligen både ett resultat av arbetet med ALMA men även med skolans arbete generellt.

– Den här klassen läser hemskt mycket och hemskt gärna. Jag måste ge beröm till vår bibliotekarie, säger Merja Niskanen, lärare för klass 3A.

Nästa vecka väntar skolan besök av, årets ALMA-pristagare, författaren Jacqueline Woodson. Det är en tradition att pristagarna att komma till skolan. I år har elevernas arbete om Jacqueline Woodson också bidragit till extra allmänbildningen som en följd av författarens bakgrund som afroamerikansk kvinna uppvuxen i den amerikanska södern.

– Det blir mycket om USA:s historia på köpet, säger Cilla Dalén.