Fann kärleken på boendet – efter år av ensamhet

Folke, 96, kände att livet var över. Då flyttade den sju år yngre Anna-Kajsa in på äldreboendet – det blev starten på en kärlekshistoria. – Det är du som är kvinnan i mitt liv, säger Folke Boänges.

  • Publicerad 17:33, 1 nov 2018

En öm hand på benet. Varma blickar, några tårar och många skratt. Folke Boänges och Anna-Kajsa Reimegård är bevis på att det aldrig är för sent för att bli kär.

– Det var du som tog initiativet, säger Anna-Kajsa.

– Jag? Nej, det var det väl inte… Kanske, skrattar Folke.

Han är född 1922 och säger sig vara väluppfostrad, att man ska presentera sig för de som är nya. Därför välkomnade han Anna-Kajsa samma dag som hon flyttade in på äldreboendet Attendo vid Fresta Södra Allé i Väsby. Att det skulle bli starten på ett nytt kapitel i deras långa liv kunde de inte ana.

– Aldrig att jag kunde tro att det skulle bli så här, jag blev så förvånad när jag började tycka om dig, säger Anna-Kajsa.

– Jag tyckte nog om dig andra dagen jag träffade dig, säger Folke.

Han får tårar i ögonen.

– Mitt liv var slut. Jag har fått tre hjärtinfarkter. Då träffade jag Anna-Kajsa och vi blev så goda vänner direkt, det blir man med vissa människor. Det är inget märkvärdigt med det, men det blev märkvärdigt.

Umgås i ”kärlekshörnan”

De sitter tätt intill varandra, Folke i en rullstol och Anna-Kajsa på en stol. Smågnabbet, de många skämten och sättet de pratar med varandra vittnar om en vänskap utöver det vanliga.

– Vi kan använda uttrycket kär. Det kan vi säga att vi är, båda två. Det finns inga krav, vi är som vi är. Det uppskattar jag mest. Jag har aldrig fått så mycket kärlek i hela mitt liv som jag får av Anna-Kajsa, säger Folke.

Folke och Anna-Kajsa bor ett trettiotal meter ifrån varandra. Mest tid spenderar de utanför Folkes rum, där några fåtöljer är uppställda. Personalen kallar platsen för ”kärlekshörnan”.

– Här sitter vi ofta tills natten kommer. Folke har varit med om så mycket i sitt liv, medan jag har levt lite skyddat. Vi kommer från olika förhållande, Folke är från Hälsingland och jag är stadsbarn från Göteborg. Men kemin finns där.

”Du som är kvinnan i mitt liv”

I Folkes rum hänger ett 61 år gammalt foto. På det har han välkammat, fylligt hår och bär kostym. Vid hans sida står den då nyblivna hustrun. Men ett långt liv ger och tar, både han och Anna-Kajsa är änklingar. De säger att de båda tidigare levt i fantastiskt fina äktenskap.

– Men vi får leva i nuet. De liven vi har haft innan har vi fått lägga bakom oss. Det är inte den där fruktansvärda saknaden som man kände i början, utan nu har man en annan människa som man tycker hemskt mycket om – och som tycker hemskt mycket om en. Det är väldigt tryggt att veta, säger Anna-Kajsa.

Folke är lycklig – och rörd – över att ha träffat Anna-Kajsa.

Folke vänder sig mot Anna-Kajsa och får återigen tårar i ögonen.

– Jag måste säga att du har tagit över allting för mig. Det är du som är kvinnan i mitt liv.

– Som det är nu, så är det du som är mannen i mitt liv, svarar Anna-Kajsa.