Fängelsets löpband gav idé till debutroman

Det är aldrig för sent. Fredrik Svanfeldt var 37 år då han inledde sin elitsatsning som löpare. Nu gör han, 53 år gammal, författardebut med romanen ”Dömd att springa”. Idén till storyn fick han tack vare löpbandet från Hallfängelset.

  • Publicerad 11:43, 27 apr 2017

– Jag kämpade med att hinna med min elitsatsning, vid sidan av heltidsjobb och lämna och hämta barn på förskolan. När jag köpte ett begagnat löpband fick jag veta att det tidigare hade stått på Hall. Jag började fundera. Tänk att ha hur mycket tid som helst till träning och återhämtning, som man kanske kan ha i fängelse.

Det begagnade löpbandet i garaget har tidigare stått på Hall. Det gav Fredrik en romanidé.

Löpning hade han redan mycket kunskaper om. Efter en del research om kriminalvården skrev Fredrik ihop ett synopsis. Det var för nästan tio år sedan.

Skrev på semestern

– Jag fick inte riktigt ihop historien. Boken blev liggande i flera år. Men för två år sedan, då jag började dra ner på min egen träning, satte jag igång igen. På semestern 2015 satt jag och skrev ett par timmar varje dag, och då gick det bättre.

Fredrik skrev sin roman på semester 2015 och här, i arbetsrummet hemma i villan i Edsviken.

Boken skildrar hur Johan Dahlberg, en ung man med högskoleexamen och fast jobb som dömts till ett flerårigt fängelsestraff, tar sig upp ur en psykisk svacka genom att få möjlighet att löpträna i fängelset.

Tummen upp av Szalkai

Träningen blir allt mer omfattande då Johan försöker bevisa att han kan bli riktigt bra på något. Parallellt beskriver Fredrik varför Johan blev dömd och hur han utvecklas som människa under sin tid på anstalt.

Berättelsen ger insikter i hur det är att sitta i ett svenskt fängelse, och om långdistanslöpning – hur motionslöpare kan utvecklas och vad som krävs för att lyckas på elitnivå.

Fredrik Svanfeldts debutroman ”Dömd att springa”.

Fredrik skickade en första version till löparprofilerna Rune Larsson och Anders Szalkai. Då de var positiva fick han extra energi, gjorde små förbättringar, och skickade sitt manus till flera förlag. Efter några nej fick han plötsligt ett ja, och skrev kontrakt med bokförlaget SOL, i oktober i fjol.

Stor envetenhet krävs

Nu sitter han med sin debutroman i handen hemma i villan i Edsviken, och på tisdag släpps den i handeln.

– Det känns otroligt kul. Jag är glad att jag valde löpning som ett tema. Det har öppnat många dörrar, säger Fredrik.

Fredrik har tränat åtskilliga timmar på löpbandet i garaget. Både löpträning och att skriva en bok kräver stor envetenhet, menar han.

Arbetet med boken krävde stor envetenhet berättar han, precis som när det gäller att ta steget från en god motionslöpare till elitnivå.

Sen elitsatsning

– För att lyckas måste man träna hårt och vara målmedveten. På samma sätt är det att skriva en bok, det tar några år innan man får resultat.

Själv sprang han i många år på motionsnivå, vid sidan av seriespel i bordtennis med KFUM Stocksund, innan han växlade upp i slutet av 1990-talet.

Fredrik Svanfeldt i trädgården i Edsviken.

– Jag hade blivit ganska bra då, på gränsen till elitmotionär, när Hässelby SK frågade om jag ville börja träna med dem. Då drog jag upp träningsvolymen till sju dagar i veckan och ofta två pass per dag. I regel sprang jag 15 kilometer före frukost och 7–8 kilometer på eftermiddagen, innan jag hämtade barnen. Om man inte skadar sig så får man ett lyft om man springer drygt två mil per dag.

Landslaget hägrade

Så blev det för Fredrik. Trots att han var 37 år då han började elitsatsa på allvar så nådde han mycket långt. Som bäst sprang han marathon på 2.25.58 och var med det sexa på den svenska årsbästalistan 2003.

Tänk att komma med i landslaget

– Två år senare satsade jag på att komma med imaratanlandslaget till friidrotts-EM i Göteborg. De sex bästa skickades dit. Tänk att komma med i landslaget! Men på vintern skadade jag mig, fick en stressfraktur. Det var den första riktiga motgången.

Allt bättre i tennis

Fredrik kom tillbaka och gjorde ytterligare en mängd bra resultat, och kunde bland annat se tillbaka på tre topp 20-placeringar i Stockholm Marathon innan han började trappa ner 2008. Så sent som 2014 sprang han maran på 2.47.06, men i dag springer han bara tre fyra gånger i veckan.

En del av Fredriks priser från en sen, men lång, elitlöparkarriär.

– Jag kan inte träna så mycket som jag är van vid, då får jag ont. Men jag tycker om att hålla mig i bra form, det är skönt.

Utöver löpningen spelar han tennis i Edsvikens TK en eller två gånger i veckan.

– Det är kul med tennis, där kan jag fortfarande bli bättre.

Vill skriva mer

Även som författare ser han utvecklingsmöjligheter framöver.

Fredrik planerar att skriva fler böcker, kanske en till om löpning, men då ur ett annorlunda perspektiv.

– Jag vill gärna skriva något mer. Det är jätteroligt. Nu är jag sugen på att läsa mer böcker och tänka på hur de är uppbyggda, att liksom lära mig hantverket.

Har du fler idéer i dig?

– Nja, någon har frågat om jag ska skriva en uppföljning på ”Dömd att springa”. Vi får se. Ska jag bli ”den löpande författaren”? Samtidigt är det lockande att skriva något mer om löpning, men kanske tvärtom. Den här boken är lite ”feelgood”, kanske ska jag skildra löpning ur ett annorlunda perspektiv, säger Fredrik.

Fakta

Tränar ungdomar i Tureberg

Namn: Fredrik Svanfeldt.

Ålder: 53 år.

Bor: Edsviken sedan 20 år. Uppvuxen i Stocksund.

Yrke: Civilingenjör, jobbar inom telekombranschen.

Familj: Fru och två söner, 14 och 19 år.

Tävlar för: Hässelby SK.

Tränare för: En ungdomsgrupp med löpare i Turebergs FK.

Meriter i urval: Sexa på svenska årsbästalistan i maraton 2003. Topp 20 i Stockholm Marathon tre gånger. Två DM-guld för seniorer på 10 000 meter. En mängd guld i veteran-SM.

Om löpband: ”Vanliga distans- eller långpass kör jag helst utomhus, men snabbdistans och intervaller funkar bäst på löpband. Då har jag lättare att pressa mig. Jag bara ställer in en fart och sedan tvingar jag mig att hålla den.”

Aktuell: Kommer den 2 maj ut med sin debutroman, ”Dömd att springa” på bokförlaget SOL.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tvärbanan rycker allt närmare Sollentuna

Nyheter Nya linjen har öppnats Tvärbanan har fått en ny linje, linje 31, som kommer att ha Helenelund som slutdestination.måndag 17/5 18:43

Vårdplatserna fördubblas på Sollentuna sjukhus

Nyheter Nya platser öppnas för geriatrisk öppen- och slutenvård Utbyggnaden av äldresjukvården på Sollentuna sjukhus fortsätter. En fördubbling av antalet platser sker nu i maj och det långsiktiga målet är en femdubbling av den geriatriska vården från starten i...måndag 17/5 10:24

Man dömd till fängelse för spridande av ”hämndporr”

Nyheter La upp film och bilder på sitt ex på porrsida på nätet När kvinnan avslutade relationen laddade mannen upp en film med henne på en porrsida på nätet. Han satte dessutom upp kränkande bilder på henne nära hennes bostad i Sollentuna. Nu har mannen dömts...söndag 16/5 9:10