"Fängelset i Härnösand var bättre"

Löften och förväntningar som inte infrias. De nyanlända i modulbostäderna vid Stenbackaskolan i Huvudsta är bittra och besvikna över mottagandet i sin nya hemkommun.

  • Publicerad 01:15, 10 dec 2016

De senaste veckorna har grupp efter grupp anlänt till modulerna i Stenbacka efter många månader i tillfälliga asylboenden. Samtliga har fått permanent uppehållstillstånd och tanken är att modulerna ska bli deras första steg in i det svenska samhället.

Men de boende är både bittra och besvikna. Vid tre tillfällen har de tagit sig ner till kommunhuset i Solna centrum för att protestera. Säkerhetspersonal har tillkallats för att hantera situationen på ett tryggt sätt.

– Vi har inga möjligheter att koppla upp oss digitalt, ingen tv, inga garderober. För det betalar jag och min rumskamrat 5 200 kronor i månaden. I över ett år var jag inkvarterad i det gamla fängelset i Härnösand. Det var mycket bättre, säger Ahmed som flytt från det sönderbombade Aleppo i Syrien.

Melke Yared är 23 år och kommer från Eritrea. Efter två år på ett boende i Sundsvall hamnade han i modulerna i Huvudsta.

– Vi är helt isolerade här. Det är dåligt och dyrt. När jag har betalat hyran och mitt busskort har jag inte råd med varma vinterkläder, säger han.

Lars Rådén (M) är ordförande i kompetensnämnden och ansvarig för arbete och integration i Solna. Dagen efter en av protestaktionerna satt han ner i flera timmar med de nyanlända för att med hjälp av tolk förklara situationen.

– Jag förstår att de är upprörda. Modulerna är tillfälliga lösningar med enkel standard. Solna erbjuder tak över huvudet och verktyg att etablera sig i det svenska samhället, säger Lars Rådén.

Han har nu skrivit till regeringen och Migrationsverket:

”Migrationsverket måste tydligt berätta vilket grundstöd vi ger för att inte skillnaden ska vara för stor mellan vad som erbjuds och vad man önskar eller förväntar sig. Ett för stort gap leder till frustration och konflikt”, skriver Rådén.

Eftersom de nyanlända i varje modul delar på kontraktet har man inte rätt till statligt bostadstillägg. I stället måste man vända sig till socialkontoret i Solna.

– Genom ren byråkrati har staten lämpat över kostnaden på kommunerna, säger Lars Rådén.

Oppositionsrådet Sara Kukka–Salam har inte besökt modulerna i Huvudsta, men anser att problemet ligger på en annan nivå.

– Vi har länge krävt ett snabbspår för hyresrätter. Bygger man inte ut allmännyttan i Solna så finns det stor risk att modulerna permanentas, säger hon.

MER Nyanlända

Solna kommer att uppfylla sitt åtagande att under 2016 ta emot 268 nyanlända som har fått permanent uppehållstillstånd.

För nästa år är Solnas kvot 385 personer.

Modulbostäderna hyrs av de boende på två år och betraktas som genomgångsbostäder.

I år har Solna byggt 112 modulbostäder med plats för två personer i varje. Modulerna är på 19 eller 28 kvadratmeter och har en hyra på 5 170 kronor respektive 7 950 kronor i månaden.

De boende får 6 800 kronor i månaden i så kallat etableringsstöd.

Visa merVisa mindre