De två bröderna, som är i 20-årsåldern, greps av polisen den 3 december. Sedan gjordes husrannsakan i deras pojkrum och i ett förråd i Vallentuna.

I den äldre broderns rum fanns en Louis Vuitton-väska med 268 000 kronor i sedlar. I förrådet, som den yngre brodern hyrde, fanns 83 000 tabletter narkotikaklassade läkemedel och 9,7 kilo hasch.

Båda häktades misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Men ett par veckor innan rättegången släppte åklagaren misstankarna för grovt narkotikabrott mot de äldre brodern, som släpptes fri.

Han åtalades endast för grovt penningtvättsbrott och i andra hand för så kallad näringspenningtvätt. Den yngre brodern åtalades för grovt narkotikabrott.

Den äldre brodern hade enligt åklagaren svårt att ge en trovärdig förklaring till att han förvarade så mycket kontanter på sitt rum.

Men bevisen för att de kom från brott, närmare bestämt knarkhandel, var ändå inte tillräckligt starka för att åklagaren skulle få honom dömd för grovt penningtvättsbrott.

Därför blir brottsrubriceringen näringspenningtvätt och straffet 90 dagsböter.

Till förrådet fanns tre nycklar och den yngre brodern hade bara en. Teoretiskt sett skulle någon annan kunna ha lagt dit knarket.

Men det var han som stod på hyreskontraktet, det rörde sig om stora mängder och knarklådorna var nästan det enda som fanns i förrådet. Därför är det enligt tingsrätten svårt att tro att han inte kände till dem.

Domen landar i att det visserligen inte går att bevisa att han själv köpt in knarket. Men det är ”ställt utom rimligt tvivel” att även om någon annat lagt det i förrådet så har han insett det och gått med på det.

Han dömdes till tre års fängelse för grovt narkotikabrott.

Varken kammaråklagare Martin Westling eller den äldre brodern har bestämt sig för om de ska överklaga domen.

Det har däremot brodern som dömdes för grovt narkotikabrott.

– Hans inställning är fortsatt att han förnekar brott. Därför kan vi inte vara nöjda med domen, säger hans advokat Malin Rådström.