Fängelse för stenkastning mot polis i Valla

Flera stenar kastades mot poliserna från en balkong på 12:e våningen i ett hus vid Valla torg. En bilruta krossades och två poliser var en hårsmån från att träffas av stenarna. Nu döms en ung man för försök till grov misshandel till fängelse i 1 år och 6 månader.

  • Publicerad 14:35, 1 dec 2017

Det var tidigt på morgonen den 31 augusti som polisen fick larm om ett inbrottsförsök vid en byggarbetsplats intill Valla torg.

När polisen var på plats kom en ung man fram och berättade att gärningsmännen lämnat platsen. En kvinnlig polis bad honom gå därifrån för att inte störa den anländande hundpatrullen.

En stund senare hör hon en kraftig smäll som lät som ett pistolskott. Ett fönster på en polisbil gick sönder och alla började skrika ”Akta!”.

Hundföraren öppnade bakluckan på polisbilen för att lasta in sin hund. Plötsligt landade tre stenar på polisbilen som dels träffade bakluckan som hundföraren stod under samt biltaket. Den kvinnliga polisen hörde en kraftig duns bakom sig. Stenen landade en halv meter ifrån henne.

Stenarna kastades från 33 meters höjd

Sammanlagt togs fem stenar i beslag. De kastades från en balkong på 12:e våningen. Det var över 33 meter ner till marken.

Polisen kunde lokalisera lägenheten där mannen bodde. Ett vittne hade sett honom plocka föremål vid en grushög och lägga sakerna i en påse. I mannens bostad hittades en påse som stämde överens med signalementet och han greps. Mannen nekar till att han skulle ha kastat stenarna.

En hundförare och en annan polis var mycket nära att bli träffad. Tingsrätten konstaterar att brottet var livsfarligt och att det var endast på grund av tillfälliga omständigheter som de båda poliserna inte träffades.

Södertörns tingsrätt har nu dömt honom för försök till grov misshandel till fängelse i 1 år och 6 månader. Mannen döms även att betala drygt 80.000 i skadestånd till poliserna och polismyndigheten.