Åke Johansson och Anders Biörck fick upp den ovanliga fångsten för andra gången. Foto: Läsarbild Privat

Fångade krabba från Kina i Baggensfjärden – igen

Fiskarvännerna Åke Johansson och Anders Biörck fick en ovanlig fångst i nätet i går – en krabba från Kina. För fem år sedan fastnade också en ullhandskrabba från Kina i nätet. – Helt otroligt att vi fick upp en nummer två, säger Åke Johansson.

  • Publicerad 16:21, 16 okt 2018

Den 6 oktober 2013 fick Åke Johansson och Anders Biörck en överraskning när de plockade näten efter en fisketur i Baggensfjärden: en stor krabba klättrade ut.

De hade aldrig sett något liknande i fångstväg i Stockholms skärgård och kontaktade Naturhistoriska riksmuseet för att få hjälp att artbestämma krabban. Det visade sig vara en ullhandskrabba från Kina, som troligen kom från ett fartyg som tömt vattentankar.

Hände igen otroligt nog

I går hände det otroligt nog igen – de fick upp en ullhandskrabba när de var ute på en fisketur i samma vatten som för fem år sedan.

Fan, nu har vi fått krabban igen

– Fan, nu har vi fått krabban igen, sa jag till Anders när vi drog upp nätet. Helt otroligt att vi fick upp en igen. Den var jättefin och hade klor och allt kvar, berättar Åke Johansson, som är viltvårdare i kommunen.

Den här gången visste det var det var för krabba. Åke Johansson berättar att de förmodligen har kommit med i vattentankarna från fartygen som kommer från Kina.

Tankarna är barlasttankar för att ge fartygen stabilitet under resans gång. De fylls med vatten och töms ibland beroende på vilken last som kommer ombord eller vilket slags väder som råder.

Efter torsdagens sällsynta fångst blev de nyfikna på om den första krabban fortfarande lever.

– När vi hade fått upp den skickades den med iltransport till ett akvarium i Lidköping. Vi ska försöka ta reda på om den fortfarande går där, säger Åke Johansson.

Ullhandskrabban hittades i Sverige för första gången på 1920-talet. Den har svårt att överleva i Östersjön och därför är den väldigt ovanlig i Sverige. Vilket är tur, skulle den föröka sig skulle det kunna innebära katastrof för vattenlivet, sa biologen Stefan Lundberg till Mitt i när den första krabban fångades in i Baggensfjärden.

Skulle man hitta en ovanlig krabba ska man rapportera in den till Naturhistoriska riksmuseet, som kartlägger dem.