Familjer portas vid Haninges studentavslut: ”Riskmoment”

Alla familjemedlemmar portas från skolgårdarna i Haninge kommun när studenterna går ut. – Folksamlingar och trängsel är ett riskmoment, säger gymnasiechefen Robert Aspfors.

  • Publicerad 04:00, 8 jun 2020

Trots att Haninge kommun sprider ut sina studentavslut, får alltså inga vänner eller anhöriga komma på studentavslutningarna vid gymnasieskolorna Fredrika Bremer och Riksäpplet. 

– Vi hoppas i stället att alla uppvaktar sina ungdomar på hemmaplan i mindre sällskap, säger Robert Aspfors.

Studentavslutningarna i Haninge sprids vid olika tider – från och med nu på fredag 5 juni till fredag nästa vecka, 12 juni.

Vi har hoppats in i det sista

Robert Aspfors, Haninges gymnasiechef

Statsepidemiolog Anders Tegnell har uppmanat skolorna att låta studenterna få ett riktigt avslut och på flera håll kommer skolor låta ett fåtal anhöriga per student komma till skolgården.

Men inte i Haninge.

Nej, något sådant här blir det inte i år i Haninge. Bild från förra årets studentutspring vid Fredrika Bremer-gymnasiet. Foto: Filip Magnusson

– Vi har avvaktat och hoppats in i det sista att begränsningarna ska lyftas. Samtidigt har vi flaggat tidigt om att det kan bli annorlunda i vår, säger Robert Aspfors.

 Hur har reaktionerna varit?

 – De flesta har förstått och accepterat, men självklart är eleverna besvikna. Både elever och personal har gjort en fantastisk insats och slutfört utbildningarna helt på distans. Jag vill inte något annat än att försöka få till det på ett bra sätt, men jag har samtidigt ett ansvar att följa reglerna, säger Robert Aspfors.

På regiondrivna Berga naturbruksgymnasium tillåts en anhörig per elev att möta upp vid utspringet.

Fakta

800 elever går ut i Haninge

Totalt tar cirka 800 elever studenten i Haninge under de kommande två veckorna.

650 på Fredrika Bremer-gymnasiet och cirka 100 på Riksäpplets gymnasieskola, som båda är kommunala, mellan 5 juni och 12 juni.

50 elever tar även studenten på regiondrivna Berga naturbruksgymnasium på fredag den 5 juni.

 

Källa: Robert Aspfors, gymnasie- och vuxenutbildningschef i Haninge, och Steven Hart, rektor, Berga naturbruksgymnasium
Visa merVisa mindre