ORO. Abir och Baylan lever dag för dag. När som helst kan kronofogden ringa på dörren. Foto: Leif Oldenburg

Familjen vräks efter två år

I två års tid har Bayan och Abir Alabiad bott med sina fyra barn i en lägenhet i Bagartorp. Men nu är det slut. Vilken dag som helst ska familjen vräkas.

  • Publicerad 08:43, 20 okt 2018

Vi lever dag för dag. Vi har inga speciella drömmar.

Det har gått snart fyra år sedan familjen flydde från den sönderbombade staden Homs i västra Syrien. Efter en riskfylld resa över Medelhavet och genom Europa hamnade familjen på ett asylboende i Västervik. Där föddes yngsta dottern Sara 2015.

Ett och ett halvt år senare kom beskedet. Familjen fick stanna i Sverige med permanent uppehållstillstånd.

– Vi blev placerade i Solna. Ingen frågade oss. Då visste vi inget om de hårda reglerna här i Solna, säger Bayan.

Bayan och Abir skrev på ett så kallat socialt kontrakt och fick en hyreslägenhet i Bagartorp. Hyresvärd var den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten som administrerar de nyanländas boende efter en överenskommelse med Solna stad.

– Vi trivs bra i Bagartorp och skulle vilja stanna här, säger Abir.

De två äldsta barnen går i Ulriksdalsskolan, de två yngsta har förskoleplats. Familjen har fått nya vänner i Bagartorp och drömde om en ny framtid Solna. Men i våras kom beskedet. Familjen var uppsagd och skulle flytta senast den 30 juni. Annars hotade vräkning.

Namnet borta

På bordet i vardagsrummet ligger ett brev från Signalisten. ”Den som avhysts kan få svårt att hitta en ny lägenhet”, står det.

Namnet ”Alabiad” har plockats bort i porten och Signalisten vill inte ta emot fler månadshyror eftersom familjen saknar kontrakt.

– Vi har verkligen försökt hitta en lägenhet. Men det är svårt. Och två år går så fort, säger Bayan.

De lägenheter som nyanlända tilldelas är tänkta som tillfälliga genomgångsbostäder under en etableringstid på två år. Vad som händer efter två år varierar från kommun till kommun.

Exempelvis Nacka, Salem, Värmdö och Solna anser att det är den enskildes ansvar att hitta en bostad, ibland med stöd av särskilda bostadshandläggare. Den som inte har hittat någon bostad måste ändå flytta när kontraktet löper ut efter två år.

I Sollentuna får de nyanlända bo kvar i som längst fyra år. I Botkyrka är tidsgränsen fem år, vilket motsvarar den genomsnittliga väntetiden för en lägenhet hos kommunala Botkyrkabyggen. Barnfamiljer kan få ett eget hyreskontrakt redan efter ett år. I Solna, med en kötid på över tio för en hyreslägenhet, är det otänkbart.

Orolig väntan

Nu har Signalisten vänt sig till tingsrätten för att med hjälp av kronofogden genomföra vräkningen. I snart fyra månader har familjen väntat på att kronofogden ska ringa på dörren.

– Vi lever dag för dag. Vi har inga speciella drömmar. Bara att det ska bli bättre än i dag. Speciellt för barnens skull, säger Abir.

Först när familjen står på gatan kan socialtjänsten hjälpa till med ett tillfälligt boende, exempelvis på ett vandrarhem.

I hallen står äldste sonen Abdualehas fotbollsskor. Han spelar i Råsundas pojklag och har snart match på Skytteholm.

– Jag ska bli fotbollsspelare som Zlatan, säger Abdualeha.

MER Sociala kontrakt

Solna tog under 2016 enligt anvisningslagen emot 268 nyanlända som beviljats permanent uppehållstillstånd.

De nyanlända fick så kallade sociala kontrakt på två år. Efter det upphör kommunens ansvar. De nyanlända ska då ha hittat någon form av eget boende, bland annat med stöd av personal på kompetensförvaltningen.

De sociala kontrakten som skrevs 2016 är nu på väg att löpa ut.

Visa merVisa mindre

UPPSAGDA. Familjen är uppsagd men har inte lyckats hitta någon ny lägenhet. Foto: Leif Oldenburg

HEMMA. Baylan och Abir med sina två yngsta barn. De två äldsta leker med kompisar ute på gården. Foto: Leif Oldenburg