Dottern Eija med Mattias Isaksson och Annika Winblad von Walter. Foto: Jens Kassnert

Familjen startar egen insamling till Eija

Familjens dotter nekades akut assistans, nu startar familjen egen insamling till en assistent. På bara ett par dagar har de kommit halvvägs till målet för kostnaden av att hyra en assistent i 3 månader.

  • Publicerad 14:15, 28 nov 2017

Mattias Isaksson och Annika Winblad von Walter dotter Eija nekades assistans efter de regeringsdirektiv till Försäkringskassan att bryta utvecklingen av antalet assistanstimmar. Med de nya direktiven får nio av tio som söker avslag. Föräldrarna skrev ett öppet brev till barn-, äldre- och jämställdhetsministern, Åsa Regnér som Mitt i berättade om tidigare.

Sedan dess har föräldrarna haft ett möte med socialen i Danderyd om att få akut assistanshjälp till Eija. Så blev det inte.

Stort intresse för att bidra

Nu har föräldrarna startat en privat insamling för att få ihop pengar till en assistent under de tre månader som Mattias är sjukskriven då de inte längre kan ta hand om henne på rätt sätt. Målet är att få ihop 100 000 kronor för att ha råd med assistenten. På bara några dagar har de fått in över hälften av pengarna från personer som vill hjälpa till.

– Jag blir helt paff av responsen och det är fantastisk att det finns så många som bryr sig. Sedan känns det tråkigt att man ska gå ut och be om något som de flesta tror ingår i skatten, säger Mattias Isaksson.

Efter att familjen beslutade att de vill försöka finansiera en egen assistent har det gått mycket fort. De har kontakt med ett assistansbolag som ska stå för anställningen eftersom de inte vill vara arbetsgivare.

– Det har gått snabbt. Egentligen är det redan väldigt mycket att tänka på med allt runt Eija som det är. Sådant här tar mycket kraft, säger han.

Stort tryck efter artikel

När familjen satt på mötet med socialen i Danderyd blev de flera gånger nekade stöd. När Mattias pratade med dem någon dag senare var tongångarna annorlunda.

– Det blev ett stort tryck efter artikeln i Mitt i som hade kommit ut då. Jag pratade med handläggaren igen och frågade om det verkligen inte fanns något de kunde göra, då sa hon att hon skulle kolla med en annan avdelning. Det känns märkligt att de inte nämnde det på mötet i så fall.

Fakta

Fakta om Eija

Eija har en medfödd mutation vilket resulterat i en komplex hjärnskada. På grund av den genetiska sjukdomen har inte Eija utvecklat grundläggande förmågor som att hålla huvudet upprätt, kunna utföra viljemässiga rörelser, ventilera sina lungor eller ha balansreaktioner och muskelstyrka.

Alla dessa bitar behöver Eija hjälp med och i många av fallen handlar det om att vuxen fysiskt måste lyfta henne för att hon ska aktivera sig. Det har lett till att pappa Mattias sjukskrivning av axeln.

Annika Winblad von Walter kan inte heller lyfta Eija då hon nyligen förlöst Eijas lillasyster med kejsarsnitt. Snittet har inte läkt ännu och såret har redan vid ett tillfälle gått upp för att Annika har lyft för tungt.

Föräldrarna skriver om Eija på www.facebook.com/barnsomEija

Visa merVisa mindre