Vid Jakobsbergs pendeltågsuppgång mot torget ligger kiosken Direkten Jakobsberg. I drygt åtta år har pappa Elias Al-Najjar och hans två söner Salar och Sanar ägt och drivit den.

Men sedan ett år tillbaka har de inte vetat hur länge de kan fortsätta. Detta efter att Järfällahus AB, som äger fastigheten, fått i uppdrag att utreda vad som kan göras för att öka tryggheten i området kring uppgången och posthuset.

Förslaget som tagits fram, och antagits i kommunstyrelsen, innebär att delar av låghuset där kommunens trygghetskontor, Direkten och stängda krogen Riddar Jakob ligger, ska rivas.

Men hur mycket, eller lite, som Direkten fått vara delaktiga i det hela är de kritiska till.

– Vi har fått information om att rivningen skulle utredas, sedan har vi inte hört så mycket mer. Detta borde vara ett beslut som också tas upp med hyresgästen, man borde kunna förhandla med oss, menar Sanar Elias.

”Osäkert läge”

Att utredningen har tagit tid har även gjort det svårt att satsa på sin verksamhet menar Sanar och Salar.

Mitt i har tidigare rapporterat om nattklubben och restaurangen Riddar Jakob som valde att stänga i april. Då en eventuell rivning svävade över dem ansåg de att det var svårt att veta om de skulle fortsätta utveckla restaurangen.

Bröderna Al-Najjar delar den bilden.

– I januari behövde vi förlänga vårt avtal med Direkten, som endast har avtal på tre eller fyra år. Men om vi förlänger blir vi tvungna att betala tillbaka beloppet även om vi blir uppsagda. Nu vet vi inte vad som ska hända, säger Sanar.

I förvaltningens yttrande står det att hyresgästerna kommer ersättas enligt hyreslagen. När Mitt i kontaktar Järfällahus vd Jennie Sahlsten är det inget hon vill kommentera innan beslutet tas i fullmäktige.

– På många sätt har det här satt vår verksamhet i en osäker framtid, det har satt stopp för försäljning och utveckling, säger Sanar.

Komplex fråga

Ärendet om rivningen går upp i fullmäktige den 20 juni och då tas det officiella beslutet. För brödernas del finns det en önskan om att få ha varit delaktiga och veta mer från början.

– Jag förstår att det är mycket som ska göras, men vi har hamnat mellan allt detta, säger Salar.

Björn Lindforss (M) är styrelseordförande i Järfällahus AB och beklagar att beslutet tagit tid.

– Men detta är ett uppdrag som vi har fått av kommunen så det är den demokratiska processen som tar tid. Det är inte en fråga som Järfällahus kan styra och det är stora beslut som handlar om Jakobsberg centrum i helhet.

Att bröderna inte fått information om rivningen avslår Björn Lindforss.

– De har fått den informationen som vi kan ge. Vi kan inte spå i en kula om vad beslutet kan komma att bli utan är tvungna att vänta så att det blir bra i slutändan.

Kan du förstå att verksamheterna haft svårt att satsa när det tagit sådan tid?

– Det har jag full förståelse för och kan bara beklaga. Men det går inte heller att kringgå de demokratiska processerna, detta hänger ihop med mycket annat, menar Lindforss.

https://www.mitti.se/nyheter/syftet-rivningen-ska-oka-tryggheten/repvdg!oPa3kooflwtR@AxclIKnPg/

– Jag har förståelse för att det för vissa har tagit onödigt lång tid, men för kommunens verksamheter har det inte tagit så lång tid, menar Emma Feldman (M) kommunstyrelseordförande, som kallar planeringen kring pendeltågsuppgången ett stort pussel.

Etablering av en fritidsgård, mötesplats för seniorer, ett servicekontor och var trygghetskontoret ska ligga är en del av det pusslet, menar hon.

– Det är komplexa frågor och ytterst handlar det om en process med utveckling i hela området.

I maj 2020 invigdes kommunens trygghetskontor, även det en del av kommunens trygghetssatsning och ett förslag från Alliansen. Men enligt planen kommer även det att rivas och få en ny plats.

Hur lång framförhållning har ni egentligen haft kring trygghetskontoret?

– Planen redan då var att det behövdes öppna snabbt för där upplevdes det som mest otryggt. Det har varit en lång process att få till ett kontor och då var den lokalen tillgänglig, men vi har haft som vision att den ska rivas.

Det blir inte så långsiktigt tryggt när den flyttar?

– Den kommer att ligga kvar i Jakobsbergs centrum, så det blir ingen större skillnad, tror Emma Feldman (M).