Deltagare. Familjen Hellberg testade att byta ut bilen mot elcyklar under en period på 10 veckor. På bilden syns Sten och Miriam Hellberg och deras barn Adam, 6 år, och Jasmine, 7 år. Foto: Tyresö kommun

Familjen Hellberg ställde bilen och började cykla

Under våren har 20 familjer i Stockholmsområdet fått låna elcyklar för att försöka välja bort bilen. För Tyresö-familjen Hellberg blev det både en klimatgärning och en rolig grej.

  • Publicerad 17:00, 23 jul 2021

I våras drog Energirådgivningen i Stockholmsregionen igång projektet Utan bilen-dealen. 20 familjer i olika delar av Stockholm nappade på utmaningen att så gott de kunde ställa bilen och i stället ta cykeln för kortare resor till exempelvis jobb, handling och barnens aktiviteter.

En av familjerna som nappade var Sten och Miriam Hellberg, med barnen Jasmine, 7, och Adam, 6.

För klimatet

Miriam Hellberg tyckte att det var en rolig grej att testa.

– Det är också ett sätt att inspirera andra att cykla mer. För mig är det viktigt med klimatet och kan man uppmuntra andra till att tänka mer på klimatet så är det en bonus, säger hon.

De bor en bit ut på Tyresö och fastän de har cyklat mycket så behövs bilen ibland.

– Barnens träningar är en bit bort och ibland är de trötta efter skolan eller blir trötta av träningen, då kan det vara lite långt att cykla, säger Miriam Hellberg.

Under testperioden fick de låna en vanlig elcykel och en ellådcykel.

– Det underlättade med elcyklarna, med dem kunde vi cykla till träningarna. Båda barnen rymdes i lådcykeln och till och med två av deras kompisar. Den är rymlig.

"Får se till hösten"

Trots att det har fungerat bra har de valt att inte behålla just de här elcyklarna. De kanske ska köpa nya, men får så länga kämpa på med sina vanliga cyklar.

– Vi får se till hösten om det går med de vanliga cyklarna till träningen, annars kan man ju samåka mer också, säger Miriam Hellberg.

Sammanfattningsvis tycker Miriam Hellberg att det har varit ett roligt projekt att delta i.

– Många har frågat och många barn har velat åka med i lådcykeln, det har varit kul.

Miriam själv är redan väldigt medveten om klimatet, till exempel äter hon veganskt och ekologiskt. Dessutom odlar familjen en del mat själva.

– Hade det varit en familj som inte var så miljömedveten från början så kanske de hade gjort större förändringar än vad vi har gjort efter perioden, säger Miriam Hellberg.

Utan bilen-dealen

Utan bilen-dealen ska uppmuntra till att ersätta kortare bilresor med cykel.

De 20 utsedda familjerna fick elcyklar under 10 veckor från april till och med juni och fick sedan berätta om sina erfarenheter.

Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna och Tyresö är kommunerna som deltar.

Under testperioden 2021 har familjerna tillsammans lyckats ersätta 2 000 bilresor med cykel, och därmed minskat de korta bilresorna med 83 procent.

Tillsammans har familjerna cyklat över 1 000 mil, det motsvarar en tur och returresa till Saharaöknen och tillbaka.

Källa: Haninge kommun

Visa merVisa mindre