Att familjen Ewers valt att bosätta sig i en villa i det Q-märkta Solhem är inte så svårt att förstå. Villaområdet är minst sagt idylliskt. Men det har sina sidor, huset kräver ett ständigt underhåll.

För familjen Ewers handlar det om ett något mer delikat underhåll då Q-märkningen gör att familjen inte har rätt göra vad som helst med huset, åtminstone inte utvändigt.

Gammal villagata

Att familjen valt att bosätta sig här har delvis att göra med att Joakim Ewers och hans hustru Anna båda växt upp i 70-talshus. De sökte helt enkelt något annat.

– Vi upplevde det här huset som charmigt, förklarar Joakim Ewers.

Huset ligger på Stjärnfallsvägen, en av gatorna som fritidsforskaren Magnus Cedergren har kommit fram till är en av Spångas två äldsta villagator, något Mitt i skrev om för en tid sedan.

Familjen Ewers villa är från 1906 och är enligt Joakim Ewers ett av det äldre husen på de här båda gatorna.

Familjen har under åren renoverat och även byggt ut villan, från ursprungliga 128 kvadratmeter till 160 kvadratmeter, fördelat på sju rum och kök.

– Det är klart att man är intresserad av att hålla huset i skick. Jag upplever att de flesta här i området vill efterleva originalet. Jag har fått uppmuntrande ord från de andra i området om hur vi har renoverat, säger Joakim.

De ägnade med något avbrott elva intensiva år till att renovera det som då var ett nedgånget hus. Trappan upp till övervåningen, ett av av originalsnickerierna i huset från 1906, hade exempelvis en grön matta som inte bara samlat damm under decennier utan också dolde originaltrappan i trä.

Originaldetaljer hade rivits

När familjen började renoveringen hade mycket av husets ursprungliga interiör rivits ut. Husets bottenvåning, där bland annat köket ligger, hade inga originaldetaljer kvar. Men på övervåningen fanns bland annat en fönstersmyg med gråmålade träbänkar, med tidsenliga snickeridetaljer från förra seklets början, kanske en plats avsedd att inta frukosten på.

– Inledningsvis fick vi byta yttertak och stammar. Vi drog om el och helrenoverade kök och badrum, säger Joakim Ewers, och tillägger:

– Köket var ett 50-talskök.

Under renoveringsåren fixade paret även till dörrar, ytskikt och snickerier så tidsenligt som de kunde.

Trappan på husets framsida leder för övrigt upp till ett annat av huset originalsnickerier, husets veranda.

– Det är en av få bevarade originalverandor från den här tiden, säger Joakim Ewers.

Familjen har främst bättrat på fasadmålningen, falurött, men har också fått tillstånd att bygga ut med en glasveranda på bottenvåningen och en balkong på övervåningen.

Tänker ni alltid bo här?

– Ibland längtar man efter något nytt, tillstår Joakim Ewers.

Men längtan har än så länge fått stå tillbaka för viljan att bo kvar i det 114 år gamla huset.