Magnus Klemets och Lotta Mariasdotter. Foto: Filip Magnusson

Familjen: ”Det har varit fyra års kämpande”

Tyresö kommun har betalat skadestånd till Gustav som kränktes på en skola i Tyresö. Men familjen får inte hela beloppet som Barn- och elevombudet krävde.

  • Publicerad 12:16, 5 okt 2018

Lokaltidningen Mitt i Tyresö har tidigare skrivit om familjen. Barn- och elevombudet riktade i april ett skadeståndskrav på 10 000 kronor mot kommunen efter att Skolinspektionen konstaterat att Magnus Klemets och Lotta Mariasdotters son Gustav hade kränkts på Hanvikens skola.

I juni vägrade Tyresö kommun att betala beloppet, men i september fick familjen ett skadestånd på 7 000 kronor.

– Det är inte pengarna i sig det handlar om utan det viktiga för mig är att kommunen står för att den har brustit i sina rutiner. Jag ser det här som ett form av medgivande, säger Lotta Mariasdotter.

”Känns kränkande”

Magnus Klemets är inte nöjd över skadeståndet.

– Jag tycker ett skadestånd på 10 000 kronor är så löjligt, det är så fruktansvärt lite med tanke på vad vi har gått igenom under de här åren. Att kommunen säger nej till hela beloppet känns kränkande, att de väljer att pruta på fyra års lidande, säger han.

Båda föräldrarna lyfter upp den långa resan fram till skadeståndet.

– Det har varit fyra års kämpande, mycket gråt, mycket sorg, vi har mått dåligt. Det finns inget som kan kompensera eller reparera de här åren av slit, säger Magnus.

– Det tär på en jättehårt, säger Lotta.

Hon tillägger:

– Jag vill säga till föräldrar i samma situation ”sluta aldrig tvivla på er själva och sluta aldrig kämpa för era barns rättigheter”.

Gustav heter egentligen någonting annat och går nu på en annan skola.

Förvaltningschefen svarar

Monika Larsson, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, har undertecknat förlikningsavtalet med Barn- och elevombudet. Hon vill inte uttala sig om enskilda fall men svarar på generella frågor i ett mejl.

Här kan du läsa hennes svar.

Fakta

Kritiken från Skolinspektionen

Skolinspektionen ansåg att en pedagog hade tagit för hårt grepp om Gustavs arm.

Kritiken rörde även att skolledningen på Hanvikens skola aldrig anmälde någon av händelserna vidare till Tyresö kommun och att skolan brustit i att utreda Gustavs behov av särskilt stöd.