BP-familjen Bergvall: Rasmus, pappa Andreas, Lucas, mamma Malin och Theo. Foto: Anna Z Ek

Familjen Bergvall sviker inte sitt BP

Alla fem i familjen Bergvall är medlemmar i IF Brommapojkarna som är Europas största fotbollsklubb. Samtidigt är de supportrar till herrlaget som under de allsvenska sejourerna legat i botten i publikligan.

  • Publicerad 12:03, 15 apr 2018

Det är mycket rött och svart i familjen Bergvalls villa i Ängby. Affischer, halsdukar, ryggsäckar, tröjor och en och annan flagga talar sitt tydliga språk. Här bor folk som är hårt engagerade i IF Brommapojkarna.

– Klart jag gillar BP, jag spelar ju där!

13-årige Theo Bergvall är inte ensam om det. Båda hans bröder, 12-årige Lucas och Rasmus, 9 år, spelar också fotboll i klubben.

Det blir mycket skjutsande, väntande och hämtande till träningar och matcher för föräldrarna Malin och Andreas Bergvall som själva spelat fotboll, mamma  med Djurgården och Hammarby i allsvenskan, och pappa som högst i gamla division 2.

Andreas Bergvall säger att man är typiska BP-supportrar.

– Ja, nästan alla familjer är otroligt engagerade, och de allra flesta bor i närområdet till Grimsta IP.

Stort klubb, liten publik

BP är med sina 5 000 medlemmar största fotbollsklubben i Europa.

Man skulle kunna tro att många av dessa vallfärdar till Grimsta IP när det är dags för stormatcher. Men icke. Under de fem åren i allsvenskan har BP haft sämst eller näst sämst publiksnitt på hemmamatcherna. 2014, senast BP spelade i högsta serien, var hemmasnittet blott 1 749 åskådare.

”Blir en utmaning”

– Det beror nog delvis på att man föds till att hålla på AIK, Djurgården, eller Hammarby, säger Andreas Bergvall. När barnen börjar i BP är de sex, sju år och redan supportrar till storklubbarna. Jag tror BP måste bli ett etablerat allsvenskt lag för att få fler fans, och det blir en utmaning.