Planer i kras. Familjebostäder kommer inte bygga på huset i kvarteret Väktaren vilket skulle ha gett 30 nya lägenheter. Foto: Ripellino arkitekter

Familjebostäder steker planerna på 30 nya lägenheter vid Fridhemsplan

Först ströks "gallerian" ur planen. Nu försvinner ytterligare 30 lägenheter från kvarteret Väktaren. Familjebostäder slopar planerna på en påbyggnad.

  • Publicerad 15:40, 22 sep 2015

StockholmDirekt har tidigare rapporterat om att den planerade gallerian i kvarteret Väktaren strukits ur planerna. Nu står det klart att ytterligare 30 lägenheter stryks ur planen kring kvarteret Väktaren. Det är kommunala bostadsbolaget Familjebostäder som planerade för nya lägenheter i nu en påbyggnad på huset i korsningen Drottningholmsvägen/Fridhemsgatan.

"Inte genomförbar"

Men bolaget har nu utrett planerna och kommit fram till att det inte är rimligt att bygga på ytterligare våningar på huset. Huset är helt enkelt inte tillräckligt starkt för att tåla en påbyggnad.

– Vi har gjort en grundlig inventering i våras som visade att en påbyggnad krävde omfattande stomförstärkningar. Vi har gjort bedömningen att påbyggnaden inte är genomförbar, säger Jenny Bicho, pressansvarig på Familjebostäder.

Oklart antal bostäder

Det är fortfarande oklart hur många nya bostäder det blir i kvarteret Väktaren. Familjebostäder planerar nu för fem nya bostäder genom att bygga om befintliga lokalytor. Samtidigt kunde Vårt Kungsholmen i förra veckan avslöja att även Alecta, den andra inblandade byggherren, är tveksamma till den tillbyggnad på taken som ska ge cirka 25 nya bostäder.

På torsdag ska ärendet upp på stadsbyggnadsnämnden där förslaget är att göra plats för 98 nya lägenheter. Men av dessa är det alltså kanske bara hälftens om kommer byggas. Det enda säkra är huset på innergården, cirka 50 bostäder, som Alecta vill bygga.

Synd med färre bostäder

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) tycker det är synd att det inte blir färre bostäder än vad man planerat, eftersom det är just bostäder som behövs i Stockholm.

– Jag förstod det som att fastigheten inte klarade en påbyggnad. Och det är naturligtvis synd för det är allmännyttiga lägenheter som vi gärna hade sett, säger Roger Mogert (S).

När planen nu ska upp klubbas igenom på torsdag så kommer de strukna bostäderna inte påverka politikens beslut.

– Det skulle jag inte tro, vi bad om en omarbetning och att minska de kommersiella ytorna lite vilken gav en effekt att man fick fler lägenheter. Men nu fick man färre på grund av att husen inte håller för det. Men går det inte så går det inte, säger han.

Vinst för hyrergästföreningen

Nu återstår en renovering av totalt 56 bostäder till en kostnad av 79,2 miljoner. Hyresgästföreningen, som länge varit kritisk till påbyggnaden och risken för hyreshöjningar i samband med renoveringen, ser positivt på beslutet.

– Det är det här som vi sett som det största bekymret för att det innebär så stora ingrepp i fastigheten att det driver iväg hyrorna. Med det här beskedet så elimineras mycket av bekymren som vi haft, säger Steffan Carlsson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

Planerna för "Väktaren"

- Gallerian, som planerades byggas på gården, har strukits från planerna

- Bostadshuset på gården med cirka 50 nya bostäder är kvar i planen

- Planerna var tidigare på runt 100 lägenheter. Familjebostäder har beslutat att stryka 30 stycken i en planerad påbyggnad på husen.

- Även Alecta har planerat att bygga på byggnaden på hustaken, vad som händer med det bygget är ännu oklart. Påbyggnaden planeras att ge cirka 25 nya lägenheter.

Visa merVisa mindre