Lars Björk, fastighetschef Familjebostäder. Foto: Press/arkiv

Familjebostäder: Handlare får tänka om

Hyreskonflikten fortsätter – handlare på Rinkebystråket riskerar att gå i konkurs. – Man kanske har fel utbud för den här platsen. Då får man antingen tänka om eller bytas ut, säger Lars Björk, fastighetschef på Familjebostäder.

  • Publicerad 15:44, 21 jun 2018

Den utdragna hyreskonflikten på Rinkebystråket fortsätter.

Familjebostäder gått med på att erbjuda mer i hyresrabatt till handlarna på Rinkebystråket – 25 procent i hyresrabatt istället för 15 som tidigare erbjöds.

Men det räcker inte, menar flera handlarna på stråket.

 Lars Björk, Familjebostäders fastighetschef, har tagit del av handlarnas kritik.
– Vi är medvetna om problemen med att driva företag på stråket. Det grundläggande problemet är för låg omsättning och därför har vi sedan starten tidigt erbjudit handlarna olika lättnader.
Flera handlare säger att de riskerar konkurs hur ser du på det? 

– Det är normalt att när man öppnar nya handelsplatser att vissa aktörer byts ut under första åren. Man kanske har fel utbud för den här platsen. Då får man antingen tänka om eller bytas ut.

Flera handlare har fått inkassokrav på grund av den utdragna hyreskonflikten och är orolig för att hamna hos kronofogden.

Då får man antingen tänka om eller bytas ut

Lars Björk, fastighetschef Familjebostäder

– Accepterar man inte det nya avtalet så gäller ordinarie avtal. Vi har även erbjudit att frysa handlarnas skulder ett år framåt.

En del av företagarnas kritik handlar om att man inte tycker att hyrorna är skäliga.

Lars Björk, menar att hyrorna är marknadsmässiga för nyproduktion och inte kan jämföras med hyror för äldre lokaler.

– Hyresrabatter är ett bra verktyg en kort period men behövs det i flera år är det något fel på konceptet eller verksamheten som drivs där. Grundproblemet är inte hyran, utan handlarnas omsättning, säger han.