Hur tjuven tog sig in villan är oklart. Polisen varnar för att ha fönster eller dörrar öppna. Foto: Carlos Montecinos

Familj väcktes av tjuv i hallen

Mitt i natten vaknade Per och hans fru av att en man stod och rotade i ­deras lådor. Mannen flydde – men greps tillsammans med ytterligare två män kort därefter.

  • Publicerad 17:44, 31 aug 2014

Det var Pers fru som först märkte att något inte var som vanligt, vid ettiden på natten för ett par veckor sedan. Hon hade somnat i soffan på entrévåningen i villan i Mälarhöjden och vaknade av ljud i hallen.

Där såg hon en man som stod och rotade bland lådorna. Hon ropade: ”Vad håller du på med”. Samtidigt gick larmet i gång och mannen sprang därifrån. Larmet väckte Per på övervåningen. Han sprang ner för trapporna.

Hans fru stod vid dörren och sa att hon såg två personer springa i väg längs gatan och sedan en bil rulla i väg. Från övervåningen lyckades även Per se fordonet.

– Jag noterade registreringsnumret samtidigt som jag skrek någonting efter dem.

Allt gick ganska fort och Per vet inte riktigt vad han tänkte medan inbrottet pågick.

– Vi var nog mest bara i chock. Ganska snart kom väktare och polis så det hände saker hela tiden. Nu känner vi ilska över att någon tagit sig friheten att göra så här. Antingen hade tjuvarna på något sätt kommit över en nyckel, eller så var det olåst i hemmet, säger han.

Han berättar att familjen har bytt lås och satt in nya inställningar på larmet. Och att de inte bara dubbelkollar utan trippelkollar att dörrarna är låsta varje kväll.

Den misstänkta tjuven och ytter­ligare två män greps samma natt av polisen.

Ytterligare en tjuv har de senaste veckorna slagit till på natten – och gripits.

Inbrottet ägde rum i Midsommarkransen, men det här gången var ingen hemma i bostaden. En granne såg vad som pågick och ringde polisen.

Att tjuvar bryter sig in när folk sover är ingen trend men händer då och då, menar Peter Nylind kommissarie vid Söderortspolisen. Klyschan tillfället gör tjuven gäller här, menar han.

– Man chansar. Under sommaren har det varit ganska mycket öppna fönster och dörrar inte minst i villor och radhus, säger Peter Nylind.

Att tjuven går in medan folk sover upplever folk som mycket integritetskränkande, menar Peter Nylind.

– Generellt väcker det mer känslor än när man upptäcker att man haft inbrott när man kommer hem.

Enligt Jonny Petersson, närpolischef i Skärholmen och Liljeholmen har det varit relativt lugnt på inbrottsfronten i söderort i sommar.

– Dels har vi gripit en del tjuvar, dels brukar sommaren faktiskt vara lugnare. Det är när mörkret kommer som inbrotten ökar, säger han.

Fakta

Viktigt låsa dörrar och fönster

Att alltid låsa dörren är grundregeln för att undvika att någon okänd kommer in i bostaden.

Undvik i möjligaste mån att ha fönster på nedervåningen öppna.

Försök att ringa 112 så fort som möjligt.

Använd sunt förnuft och försiktighet. Det går inte att veta vilken situation man kliver in i, tjuvar kan vara påtända.

Försök att iaktta så många detaljer som möjligt, som färger på kläder.

Källa: polisen

Visa merVisa mindre