Grödingeborna har levt med oron över brandröken sedan före jul. Christine Harssen och hennes familj bor i Söderängstorp en kilometer från avfallsberget, och tycker att hela situationen är väldigt jobbig.

– Det sticker i halsen på mig och min man. Trots att vi stänger om oss och stänger ventilationen så får vi in röken i huset. Får vi något skadestånd eller någon ersättning om vi ska bo någon annanstans? Vi är fem personer och en hund. Det har jag skrivit till miljödepartementet om men inte fått något svar, säger hon.

Rädda brunnarna förorenats

Många boende i området har egenborrade brunnar. Så även Christine Harssen och hennes familj.

– Hur är det med vattnet som vi dricker. Vad finns i det?, säger Christine Harssen.

Carina Molin som är samhällsbyggnadsdirektör på Botkyrka kommun berättar att konkursade NM Trading och Transport som haft avfallsberget på platsen tidigare redovisat grundvattenprover som visat på godkända värden. Det har skett inom ramen för den så kallade egenkontrollen där verksamhetsutövaren ska göra kontroller och sedan redovisa dessa.

Menar du alltså att boende i området inte ska vara oroliga?

– Jag vill invänta svaren på de grundvattenprover vi tagit innan jag uttalar mig om det, säger Carina Molin.

Kommer kommunen på något sätt att hjälpa de medborgare som drabbats?

– Vi förstår att det en fråga många ställer sig. I första hand är det en fråga för försäkringsbolagen att ersätta människor för de kostnader som kan uppstå. Kommunen har inte rådighet över hur försäkringsbolagen gör sina bedömningar eller vad de baserar dem på.

Hon fortsätter:

– Kommunen har också en roll att kunna bistå människor. För att kunna se över möjligheterna, på vilket sätt kommunen kan bistå så behöver det ske i en dialog med den som behöver hjälp.

Röken från avfallsberget innehåller ohälsosamt höga halter av partiklar. Kommunen lovar att skynda på mätningarna även av andra ämnen i röken.

– Ett team från Norge kommer på söndag för att mäta flyktiga organiska kolväten på vägarna på söndag. Sedan ska de mäta vid själva branden.

Tungmetaller och dioxiner

Kommunen har två mätstationer utsatta. En i Tegelvreten och en i Söderängstorp.

– De ska egentligen sitta i en månad för en fullgod mätning. Men vi kan inte vänta så länge utan kommer att plocka ut filtren redan efter en vecka för att få indikationer på vad som finns i röken. Bland annat tungmetaller och dioxiner vill vi ha svar kring.

De nya rekommendationerna från kommunen handlar om att barn och ungdomar upp till 18 år, personer över 70 år och gravida inom en radie på cirka en kilometer ska hålla sig inomhus när vinden ligger på.

– Sedan går det inte att utesluta att rekommendationerna även gäller för ytterområdet för radien, det beror på hur vinden beter sig, säger Carina Molin.

Har hållit barnen inne

Christine Harssen och hennes man som bor en kilometer från platsen har hållit barnen inne mycket mer än vanligt sedan branden startade.

– Det är bra att de går ut med rekommendationerna nu. Jag är orolig för oss alla, men kanske allra mest över barnen, säger hon.