Familj i Stureby utvisas efter tio år i Sverige

När bröderna Timurbek, 12, och Sardorbek Sattorov, 9, från Stureby berättade i skolan att familjen ska utvisas bestämde sig deras klasskompisar på Sjöängsskolan i Älvsjö för att demonstrera. – De sa att de inte ville ha slöjd, de ville göra plakat, berättar fritidspedagogen Susanne Söderberg.

  • Publicerad 09:40, 1 feb 2019

Gairat Gofforov och Aziza Akhmedjenova kom till Sverige från Uzbekistan för tio år sedan. Med sig hade de sin då tvååriga son Timurbek Sattorov. Lillebror Sardorbek är född i Sverige. Barnen säger själva att de är svenska och kan ingen uzbekiska. Gairat är snickare och Aziza jobbar som undersköterska och de har under hela tiden i Sverige kämpat för att bygga upp ett liv här.

Utvisas efter tio år

Familjen har kunna vara i Sverige genom att föräldrarna hela tiden haft arbetstillstånd. Men nu har Gairat Gofforov och barnen fått återreseförbud, vilket innebär att Gairat inte kan får nytt arbetstillstånd och att familjen ska utvisas till Uzbekistan.

– Hur ska jag kunna tvinga barnen att flytta? När jag tänker på det känns det hemskt, säger Aziza Akhmedjenova.

– Tio år är lång tid för barnen. Om vi skickas till Uzbekistan får de börja om, säger Gairat Gofforov.

Familjen Gofforov ska utvisas till Uzbekistan. 9-åriga Sardorbek Sattorov är född i Sverige och aldrig varit i Uzbekistan ens.

Familjen har överklagat beslutet.

– För barnens skull kommer vi att fortsätta till sista punkten, på alla lagliga sätt, säger Gairat Gofforov.

Har pratat om barns rättigheter i skolan

När 12-åriga Timurbek och 9-åriga Sardorbek berättade för sina klasskompisar att familjen skulle utvisas började eleverna gråta.

– De blev väldigt upprörda och sa att så här får man inte göra. De startade en spontandemonstration i klassrummet, säger Susanne Söderberg som arbetar som fritidspedagog i Sardorbeks klass.

Skolans personal har fångat upp elevernas engagemang och har under den senaste tiden pratat om att alla har rätt att framföra åsikter.

– Eleverna har skrivit brev till Migrationsverket, migrationsministern och Rättviseförmedlingen. Vi har läst barnkonventionen och pratat om barns rättigheter, säger Susanne Sjöberg.

Sjöängsskolans elever och personal reagerade starkt på utvisningsbeskedet och ordnar en demonstration på skolan i dag, 1 februari. Gairat Gofforov tillsammans med fritidspedagogen Susanne Söderberg och rektor Angela Svensson.

Eleverna demonstrerar för sina klasskompisar

I dag, 1 februari, ska eleverna ordna en demonstration på skolgården.

– Vi har full respekt för regelverket, men det här är en familj som är så etablerad här. Barnen har hela sin uppväxt här, det är därför klasskamraterna reagerar och fick så starka reaktioner, säger Angela Svensson, rektor på Sjöängsskolan.

Inför demonstrationen har eleverna gjort plakat och skolan kommer att ordna en mikrofon så att den som vill kan säga något.

– Vi är glada över att så mycket folk reagerar och hjälper oss, säger Gairat Gofforov.

– Vi hade inte väntat oss det, säger Aziza Akhmedjenova.