– Vi har haft bilen som ett nödvändigt ont för att klara vardagen, och vi har gått och tänkt på att skaffa en elcykel som skulle kunna ersätta bilen i många lägen, säger Fredrik Bidevind.

Det som fick familjen att göra slag i saken var att Fredrik i våras råkade få syn på projektet Utan bilen-dealen som gick ut på att 20 familjer i länet skulle låta bilen stå helt i tre månader mot att få kollektivtrafikkort, elcykel eller el-lastcykel, plus några livlinor med bilpool eller taxi.

Bilfri november

Familjen Bidevind anmälde sig, och kom med. På grund av coronapandemin bantades projektet en aning till något som kallades Testcyklistprojektet. I stället för tre månader blev det en månad, och i november var det dags för familjen Bidevind att låta bilen stå och låna en elcykel och en el-lastcykel.

– Vi passade på att lämna in bilen på lagning, och sedan hade vi tur för det var väldigt bra väder hela november. Det var inte alltid så sexigt att cykla 8 kilometer till något av barnens träning, men det gick bra. Och barnen gnällde inte, vår äldsta dotter Henny som cyklade själv såg det som en utmaning, säger Ida Bidevind.

Bra vardagsmotion

När katten blev sjuk trampade Ida till veterinären med lastcykeln, 7 kilometer. Och storhandla var heller inga problem.

– Det är enklare att handla utan bil, man slipper leta parkering. Smidigt. Så det har vi faktiskt fortsatt med även efter testmånaden, säger Fredrik.

Att cykla mer har dessutom gett värdefull vardagsmotion tycker han.

– Särskilt nu med corona då man annars rör sig mindre. Jag gjorde ett köp på Blocket för ett tag sedan. I vanliga fall skulle jag definitivt ha tagit bilen, nu blev det cykel och 40 minuters motion.

Ny period april–juni

I projektet ingick också att familjen skulle berätta om sin bilfria månad via ett Instagram. Familjen Bidevinds Instakonto är fyllt av cykelbilder, många av dem från olika utflykter.

– Vi är en aktiv familj och vi älskade skogen innan det här också, men det var kul att dela med sig om en specifik sak, ett ämne, och folk var intresserade, säger Ida.

Nu har familjen Bidevind precis fått besked om att projektet får en fortsättning. Och nu är det tre månader som gäller – april, maj och juni.

– Utan bilen-dealen handlade mycket om att öka resandet med kollektivtrafiken. Nu är det mer cykling och målet blir att minska våra bilresor som är under milen med 75 procent, berättar Fredrik.

Familjen Bidevind har nu köpt en egen el-lastcykel. Det är en stor investering och Fredrik rekommenderar den som är lite osäker att testa först.

– Det går att hyra en via Hygglo eller kanske en cykelaffär. De kostar mycket, men vi var lite i valet om vi skulle köpa en andra bil. Då är en el-lastcykel ett väldigt bra alternativ, säger han.