Varje sal har tio sängar, alla med tillgång till syrgas. Foto: Christian Lärk

Fältsjukhuset i Älvsjö lika stort som Karolinska

Fältsjukhuset som byggs upp inne på Stockholmsmässan i Älvsjö får 600 slutenvårdplatser – lika många som Karolinska universitetssjukhuset har. Om bara en vecka ska de första patienterna tas emot.

  • Publicerad 16:19, 30 mar 2020

Sextio sådana här salar, med tio sängar i varje, inryms i det fältsjukhus som snart är färdigbyggt i Stockholmsmässan i Älvsjö.

Det är lika många slutenvårdplatser som det finns på Karolinska universitetssjukhuset.

En sal står nu klar, som visades upp för pressen på måndagsförmiddagen, innan den skulle tas över av sjukvårdspersonal för utbildning inför att sjukhuset öppnar.

Och det räknar man med att göra inom en vecka.

Fortsatt stormvarning

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson fortsatte att likna coronapandemin vid en storm.

– Och nu är den här i full styrka. Trenden är tydlig, människor i behov av vård ökar snabbt dag för dag, sade han.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson uttryckte beundran och tacksamhet över sjukhusbygget, och samma gjorde finansregionrådet Irene Svenonius (M).

På måndagen var det 450 patienter som vårdades för covid-19 på regionens sjukhus. 100 av dem i intensivvård.

Intensivvvård kvar på sjukhuser

De drygt 90 intensivvårdsplatser som finns på region Stockholms akutsjukhus har på kort tid utökats till det dubbla.

– Och planen är att de ska tredubblas, sade Björn Eriksson.

Men det kommer i första hand att ske på akutsjukhusen. Fältsjukhuset ska främst ta emot de covid19-patienter som behöver vanlig sjukhusvård.

Kan utökas till 600 platser

Till en början inrättas tio intensivvårdsplatser och 140 vanliga vårdplatser på fältsjukhuset. Men det byggs för att snabbt kunna utöka till 600 platser.

Korridoren är 300 meter lång, och på ömse sidor finns salar med tio vårdplatser i varje. Nu arbetas det intensivt med att få allt klart.

Sjuksalarna ligger i rad på ömse sidor längs en 300 meter lång gång som går igenom mässhallarna.

– Arkitektoniskt kommer sjukhuset inte att gå till den klassiska historien, sade Anders Eriksson, som lånats in från Ersta sjukhus, där han är projektchef för det nya sjukhus som byggs där.

Syrgas till alla

Till alla vårdplatser finns syrgas framdragen. Varje modul har badrum och avfallsrum i ena änden, och personalutrymme i den andra. Detta för att få ett rörelsemönster som minskar smittspridning. Sjukhuset har också tre ambulansinfarter.

– Det som brukar ta tre, fyra månader att bygga upp har vi nu gjort på tre dygn, sade han.

Tufft att bemanna

Det är Karolinska universitetssjukhuset som ska stå som vårdgivare för sjukhuset. Det pågår nu ett intensivt arbeta att gå igenom de över 6 000 intresseanmälningar om att jobba i vården som kommit in.

Anders Eriksson, intensivvårdsläkare vid Ersta sjukhus, har lånats in för att projektleda uppbyggnaden av vården på fältsjukhuset.

Och det kommer att behövas mycket personal. Enligt Anders Eriksson skulle det in normalfallet behövas 15 personer som går i treskift för att bemanna en modul med 10 patienter.

– Men det här är inte en vanligt situation, utan nu handlar det om att fördela den personal vi har. Behov och resurser ska mötas, och prioriteringen är att ha vårdplatser så att det räcker till alla, säger han.

Är imponerad

Smittskyddsläkare Per Follin var också på plats:

– Jag är imponerad över vad de presterat här på bara åtta dagar, sade han.

Kommer det att räcka?

– Jag tror att de som planerar det här tänker klokt.