Stök. Stora ungdomsgäng har den senaste tiden haft skejtparken i Ekebyhovsdalen som tillhåll. Det har bidragit till mycket stök i området enligt polisen. Foto: Stefan Källstigen

Fältassistenter ökar närvaron i Ekebyhov

Stökiga ungdomar röker gräs och förstör i Ekebyhovsdalen. Den senaste tiden har det uppmärksammats att kommunen är i behov av fler nattvandrare. Återigen undrar nu polisen: Var är alla vuxna?

  • Publicerad 15:21, 17 sep 2021

Vi behöver draghjälp

Sedan skolorna började har stora grupper ungdomar i främst högstadieåldern sökt sig till skejtparken i Ekebyhovsdalen under kvällar och helger. Nyligen var det runt 80 personer som samlades och ställde till med ofog.

– Det blir stökigt då många ungdomar i olika åldrar, från olika områden samlas på en och samma plats. Det blir bråk mellan grupper, det dricks alkohol och i vissa fall röks det på och idkas skadegörelse, säger Marie-Louise Mattsson, Ekerös kommunpolis.

Ungdomarna kommer inte bara från Ekerö utan lockas även från Bromma och Hässelby.

Dålig vuxennärvaro

Kommunen har den senaste tiden haft problem med att locka vuxna att nattvandra och Marie-Louise Mattsson ser att det är en sak som påverkar stöket.

– Vi behöver draghjälp, säger hon.

På Uggleberget nära skejtparken har flera unga setts röka marijuana. Det tror Marie-Louise Mattsson är en strategisk plats.

– De ser bra därifrån och vi har sett att när polis och väktare närmar sig så har de sprungit där ifrån, säger hon.

Prioriteras

Området är extra prioriterat för lokalpolisområdet, och med anledning av stöket ökar kommunens fältassistenter närvaron på helgerna.

– Vi jobbar fredagar och lördagar mellan 18 och 24 och kommer vara vid skejtparken stora delar av kvällen, säger fältassistenten Maria Hjalmarsson.

Eftersom flera av ungdomarna kommer från Bromma och Hässelby ska hon även kontakta fältassistenterna där.

– Då kan de komma ut hit någon timme och se om de känner igen ungdomarna.

Maria Hjalmarsson tycker att en långsiktig lösning kan vara mer permanent bemanning.

– Det är ju en fin plats och en samlingspunkt. Ungdomarna har inte så många andra platser att vara på. Så det skulle kunna vara en idé om kommunen hade personal där.

Lokalt. Marie-Louise Mattson är Ekerös kommunpolis. Foto: Privat

Ett år till val – Hur ska kommunikation och transport bli bättre på öarna?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...torsdag 21/10 16:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli tryggare?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...onsdag 20/10 11:40

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre kommun att åldras i?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...tisdag 19/10 12:07