– Vi håller med polisen i det de säger men vi arbetar inte under en myndighet på det sättet så vi har inte koll på siffror eller så. Men absolut ser vi ju ett yngre klientel när vi är ute och jobbar, säger Roger Nydahl, fältarbetare i Sigtuna kommun.

De fyra fältarna jobbar med kommunens ungdomar i åldersgruppen 11-19 år i första hand men kan även guida föräldrar. På så sätt hamnar stödet ändå till slut hos ungdomarna.

– Vi tittar just nu på hur vi kan komma ut för att nå föräldrar. Sedan kan vi också se behov unga vuxna, alltså personer i åldern 18-25 år. De kanske också skulle behöva någon plats att vara på. Samhället ser inte ut som förr där man skaffade jobb tidigt och flyttade hemifrån, säger Pelle Lundström.

Vid flera tillfällen under höst och vår har de bjudit in föräldrar på informationsträffar och fika. I november arrangerade de en stor fältkväll med fältare, polis och flera andra aktörer som arbetar med barn och unga. Det kom mellan 15-20 stycken, detta trots en stor marknadsföringskampanj.

– Vi hoppas på en ännu djupare kanal in i skolans värld när de arrangerar föräldramöten eller liknande. Det hade gynnat oss att få vara med där, säger Pelle Lundström.

Ett annat alternativ är att leta sig in i föreningsvärlden.

– Vi tror att alla vill samarbeta, vi ska bara se till att det funkar, säger Roger Nydahl.