Droganvändningen bland unga kryper ner i åldrarna.

Det vittnar ungdomskoordinatorn Marie Karlsson, som har arbetat med ungdomar i Danderyd i ungefär 15 år om. Hon och hennes kollega säger att ungdomar i dag har en mer liberal inställning till droger, jämfört med förr.

– Det har gått ned i åldrarna, säger hon.

Samtidigt understryker hon att det är många som väljer­ att inte ta droger, dricka alkohol eller röka. Men det är inte alltid helt lätt.

Därför är det viktigt att prata om grupptryck, säger kollegan Linnea Annerud.

– Det är många som tycker det är väldigt svårt att stå emot grupptrycket. Där kommer vi in och hjälper till, så att man känner att man kan säga nej.

Var tredje kille har testat

Till hösten kommer en ny Stockholmsenkät.

Enkäten görs vartannat år, vid det senaste tillfället, 2020, stack Danderyd ut. Många ungdomar uppger att de har testat droger. Exempelvis uppger var tredje kille på gymnasiet att han har testat droger.

Vad är det som är annorlunda i Danderyd?

– Det är svårt att säga exakt, men en sak vi vet är att det ställs väldigt höga sociala­ krav på ungdomarna i Danderyd, och det kan spela en stor roll i det, säger Marie Karlsson.

Det kan finnas många anledningar, understryker de. Frånvarande föräldrar, psykisk ohälsa. Att droger blir enklare att få tag på via sociala medier.

– Eller festkulturen, något som sticker ut här. I Danderyd finns en dold drogscen, jämfört med andra platser. Det är mycket hemmafester, och stora hus som står tomma när föräldrar är borta, säger Marie Karlsson.

– Det är nog den vanligaste platsen där ungdomar testar droger.

Det spritter i benen på flera elever i klass 6B på Vasaskolan efter en 40 minuters diskussion om grupptryck.

Det är det sista tillfället av tre där ungdomskoordinatorerna har träffat klassen.

– Det är väldigt välkommet att någon utifrån kommer och pratar om det här, då lyssnar ungdomarna mer än om jag som dem träffar varje dag pratar om det, säger Sonja Fröjdén, mentor till klassen.

Bygger relationer

Efter att pandemin avtog har de sex koordinatorerna kunnat planera in ett 30-tal besök till skolorna, berättar ungdomschef Jonas Jonsson.

Träffarna handlar om att hjälpa ungdomarna säga nej, men är också en del i att bygga långvariga relationer mellan elever i Danderyd och ungdomsverksamheten.

– Vårt mål är att 90 procent­ av ungdomarna ska känna­ oss, säger han och Marie­ Karlsson tillägger:

– Vi når ut till fler ung­domar nu än förr. Det är stor skillnad på hur vi jobbade förut.