I veckan informerade fältverksamheten i Danderyd, Ungt fokus ungdomskoordinatorerna, om att det startats konton på Instagram där elever hängs ut, vilket P4 Stockholm var först med att berätta.

– Det rör sig om trakasserier och nätmobbning där det skickas in rykten som sedan publiceras, säger Fredrik Bergström på Ungdomskoordinatorerna till Mitt i Danderyd.

Skvallerkonton är inte ett nytt fenomen.

Fredrik Bergström menar att de har ökat till antalet – och att de nu vill ta ett krafttag med skolorna för att stoppa nätmobbningen som är kopplade till kontona.

– Det vi har sett är att det har ökat och att det förekommer både på mellanstadiet, högstadiet och även till viss del på gymnasiet, säger han.

Förutom att riskerna kring att nätmobbing ökar så vill Fredrik Bergström även påminna om de eventuellt rättsliga konsekvenserna av skvallerkonton.

I ett uppmärksammat mål från 2013 dömdes två elever i tonåren, i Göteborg, för grovt förtal efter att de drivit ett skvallerkonto på Instagram.

Vad kan man göra som förälder?

– Inte bara att ta snacket utan också kolla deras telefoner. Att man sätter sig ned med sina ungdomar och faktiskt tittar igenom. Det här är inte någon marginell företeelse eftersom det finns konton med över 100 följare, säger han.

Fredrik Bergström berättar att det är många elever i Danderyd som aktivt tar avstånd från nätmobbningen och skvallerkontona.

– Det är långt från alla som tycker det här är kul, säger han.

Vad kan man säga till de här eleverna som startar konton?

– För det första vilka enorma konsekvenser det kan leda till för individer som hängs ut. Sedan också att det här kan leda till ett rättsligt efterspel för de som gör det här. Det är på riktigt, och inte bara på skoj.