Cannabis misstänks ha hittats bland elever. Bild från annat tillfälle. Foto: Mostphotos

Fältarinsats efter cannabis bland elever

Vad som misstänks vara cannabis hittades bland högstadieelever vid två olika tillfällen vid Lucia. Nu anordnas en insats mot langning av bland andra fältteamet.

  • Publicerad 13:35, 16 dec 2016

Det var utanför en fritidsgård i kommunen som något som misstänks vara cannabis hittades dagen innan Lucia, enligt polisen. Sammanlagt tre högstadieelever misstänks vara inblandade.

– Det är allvarligt. Cannabis är inte så vanligt bland just högstadieelever, vid senaste stockholmsenkäten var det bara fyra procent som uppgav att de använt narkotika, främst cannabis. Folk förväxlar det ofta med gymnasiet – där det är vanligare, säger, enligt Annette Lindell, drogförebyggare.

LÄS MER: Sprit och droger är bara några knapptryck bort

Trettiofem procent av ungdomarna i årskurs två på gymnasiet uppgav att de använt narkotika. Och nu när flera högtider ligger framför oss – med jul- och nyårsfirande – innebär det också flera tillfällen för fester bland ungdomar.

– När eleverna är lediga är användandet av alkohol, tobak och narkotika i allmänhet högre. Sedan kan ju sportloven, med resor till fjällen och så vidare, innebära riskhelger, säger Annette Lindell.

Unga festar på ett nytt sätt

Lucia har tidigare varit just en så kallad riskhelg. Men på senare år har Luciakvällen, enligt henne, inte varit stökigare än någon annan helg. Bortsett från den misstänkta cannabisfyndet i år.

– Ungdomarna har inte varit ute på gator och torg och festat på flera år. Men eftersom man numera har mycket fester som vi inte ser utifrån – hemmafester – är det svårt att säga när det festas mer eller mindre.

LÄS MER: Danderyds unga knarkar mest

Insats mot langning

Nu tar fältteamet, i samarbete med fritidsgårdarna, svenska kyrkan, kommunens drogförebyggare, polis och föräldraföreningarna, krafttag mot langandet till unga. De finns på plats i Mörby centrum 19–20 januari klockan 15.30-18.30 för att ge tips och råd till föräldrar.

– Var tydlig och sätt gränser men försök samtidigt att lyssna på ditt barns egna upplevelser och funderingar. Många uppger att de känner sig pressade av normer och grupptryck och vill ha omsorg och kärlek och vuxna som agerar, säger Annette Lindell.

Här är tecknen

Stefan Dahlgren, kommunpolis, säger att det finns flera tecken på att ens barn använder narkotika, som man som förälder kan hålla utkik efter.

– Byter de umgänge hux flux kan det vara en indikation. Andra tecken är att man blir slö, får svårt med tid och rum och att det går mer pengar än normalt, säger han.

Också han poängterar vikten av att prata med sina barn och bry sig om vad de gör. Om man misstänker att ens barn använder sig av narkotika rekommenderar Stefan Dahlgren att man i första hand vänder sig till en ungdomsmottagning.

För att nå Maria Ungdom kan du ringa 08-123 474 10 eller gå in på deras hemsida.