FESTPLATS? Ikväll planeras en stor ungdomsfest vid skateparken i Rålis, något fältarna vill göra föräldrar uppmärksamma på. Foto: Pi Frisk

Fältare varnar för stora ungdomsfester i Rålis

Stora fester med hundratals ungdomar, så har många helger sett ut i Rålambhsovsparken. Nu uppmanar fältassistenterna om mer hjälp från föräldrar och vuxna.

  • Publicerad 11:57, 25 sep 2020

Under sommaren och tidigare hösten har det varit många stora ungdomsfester runt om i stan, som på Gärdet och Stora Blecktornsparken – och i Rålis.

12-åringar dricker på stora ungdomsfester på Söder

Förra helgen samlades cirka 400-500 ungdomar i parken för att dricka alkohol och festa tillsammans, enligt fältassistenterna på Kungsholmen.

Förra helgen polisanmäldes bland annat en våldtäkt, enligt Mia Eriksson, preventionssamordnare på Kungsholmen. Ikväll har det basunerats ut om en ny fest i Rålis, vid skateparken,

– Det här har pågått under sommaren och särskilt sedan skolorna satte igång. Det är stora grupper ungdomar, från hela länet, som träffas, säger Mia Eriksson.

De vill nu uppmärksamma föräldrar på de så kallade krök-festerna och pekar ut ett instagramkonto, @fester_sthlm_ som forumet som sprider information om var festerna ska hållas.

– Vi vill göra föräldrar uppmärksamma på att det här sker. Att man pratar med sina barn, dels för att man bryr sig om vad de ska göra men också kring förhållningsregler. Man får gärna också ha kontakt med sitt barn under kvällen, säger Mia Eriksson.

Nattvandringen på Kungsholmen läggs på is

Som också efterlyser fler föräldrar och andra vuxna ute på kvällarna. På Kungsholmen har sedan tidigare den organiserade nattvandringen lagts ner på grund av för få deltagare.

– Polisen, vi och ungdomsjouren har koll och lägger stora resurser på festerna. Men civilsamhället har också en viktig roll i det här. Inte bara just nu, men även allmänt för att skapa en trygg miljö på våra gator för ungdomarna, säger Mia Eriksson.

– Man är jättevälkommen ner till Rålambshovsparken för att se själv. Man kan stämma träff med andra föräldrar och göra en trygghetsvandring, eller organisera sig via nattvandring.nu