Lustgaspatroner vid Rinkebyplan. Foto: Patrik Ekström

Fältare varnar för lustgas bland unga

Fältassistenter har sett en ökning av lustgas i flera delar av staden. Så även på Östermalm.

  • Publicerad 15:09, 17 sep 2021

Människor har uppmärksammat att det är enkelt och lagligt

I delar av staden har det skett en ökning av användandet av lustgas. I somras larmade Södermalms fältassistenter om en ”explosionsartad ökning”

Likaså på Kungsholmen har fältare påträffat patroner på gatorna, även om det inte har varit i samma utsträckning.

Vilgot Ahl, fältassistent på Östermalm, säger att man under förra året hittade patroner vid flera tillfällen.

– Bland annat runt Östra Real, Manilla och Hedvig Eleonora. I år har jag sett färre patroner på skolgårdar och fler på gator.

Även volymen har ändrats. Från silvriga patroner till blå tuber.

– En kollega berättade att det är fler större lustgasberedare än tidigare. Jag har själv sett en sådan på Linnégatan.

Eftersom lustgas är lagligt kan det säljas och användas öppet bland människor.

– Detta har också bidragit till en normaliseringseffekt.

Större behållare

Även trafikkontoret som ansvarar för att hålla stadens gator rena berättar att det har tillkommit nya typer av beredare.

”De små lustgaspatronerna varit ganska vanliga i flera år bland skräp som städas upp av våra entreprenörer. Dock säger de att det på flera ställen de senaste månaderna även tillkommit större blå lustgasbehållare som de inte brukade se förut.”

På Östermalm händer det att oroliga föräldrar hör av sig gällande lustgas. Vilgot Ahl menar att det är viktigt att föräldrar pratar med ungdomar om droger och alkohol.

Lustgas är en laglig substans som säljs både på nätet och i butiker, tanken är då att patronerna ska användas till gräddsyfoner för att göra flytande grädde vispad.

Att andas in gasen, exempelvis genom en ballong, är däremot förenat med risker. Man kan exempelvis råka ut för syrebrist, medvetslöshet, tillfälligt svagare hjärtmuskel och skyddsreflexerna kan försvagas. Det har även tidigare inträffat dödsfall.

Ger brist på B12-vitamin

När gasen inhaleras direkt från tuber får man i sig en koncentrerad gas till skillnad från på sjukhus då gasen är blandad med syrgas.

Den främsta risken med användandet av lustgas är syrebrist. Det kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer, som exempelvis kräk- och fallreflexen, försvagas. Dödsfall är ovanligt men har inträffat.

Riskerna ökar i samband med andra droger eller alkohol.

Upprepad användning kan ge skador på nervsystemet och ryggmärgen genom att den mängd B12-vitamin man har i kroppen avaktiveras.

Källa: Socialförvaltningen Stockholms stad, läkemedelsverket, drugsmart

Visa merVisa mindre