I delar av staden har det skett en ökning av användandet av lustgas. I somras larmade Södermalms fältassistenter om en ”explosionsartad ökning”

Likaså på Kungsholmen har fältare påträffat patroner på gatorna, även om det inte har varit i samma utsträckning.

Vilgot Ahl, fältassistent på Östermalm, säger att man under förra året hittade patroner vid flera tillfällen.

– Bland annat runt Östra Real, Manilla och Hedvig Eleonora. I år har jag sett färre patroner på skolgårdar och fler på gator.

Även volymen har ändrats. Från silvriga patroner till blå tuber.

– En kollega berättade att det är fler större lustgasberedare än tidigare. Jag har själv sett en sådan på Linnégatan.

Eftersom lustgas är lagligt kan det säljas och användas öppet bland människor.

– Detta har också bidragit till en normaliseringseffekt.

Större behållare

Även trafikkontoret som ansvarar för att hålla stadens gator rena berättar att det har tillkommit nya typer av beredare.

”De små lustgaspatronerna varit ganska vanliga i flera år bland skräp som städas upp av våra entreprenörer. Dock säger de att det på flera ställen de senaste månaderna även tillkommit större blå lustgasbehållare som de inte brukade se förut.”

På Östermalm händer det att oroliga föräldrar hör av sig gällande lustgas. Vilgot Ahl menar att det är viktigt att föräldrar pratar med ungdomar om droger och alkohol.

Lustgas är en laglig substans som säljs både på nätet och i butiker, tanken är då att patronerna ska användas till gräddsyfoner för att göra flytande grädde vispad.

Att andas in gasen, exempelvis genom en ballong, är däremot förenat med risker. Man kan exempelvis råka ut för syrebrist, medvetslöshet, tillfälligt svagare hjärtmuskel och skyddsreflexerna kan försvagas. Det har även tidigare inträffat dödsfall.