Berusningsmedel. Lustgaspatroner har hittats i parker i innerstan. Foto: Patrik Ekström

Fältare varnar för lustgas bland unga

Stadens fältare varnar för användandet av lustgas bland unga. "Nu är vi ute i skolorna, då tar vi också upp problemet", säger Daniela Stojkovic, fält­assistent på Norrmalm.

  • Publicerad 14:10, 10 sep 2021

Det förekommer absolut, vi har hittat patroner.

Nattvandrare och fältassistenter i innerstan har larmat om att användningen av lustgas kan ha blivit vanligare bland yngre. På Södermalm gick fältassistenterna i somras ut med att det skett en ”explosionsartad ökning” av använda lustgaspatroner men även ballonger i parkerna.

Enligt dem är det främst utanför krogar och nattklubbar som det säljs men även i parker, en del av dem som använder gasen är unga mellan 14 och 17 år.

På Kungsholmen har fältarna gjort ett stort utskick till framför allt högstadie- och gymnasieskolorna i stadsdelen där de varnar för riskerna med gasen.

På Norrmalm och i Vasastan har man också märkt av trenden.

– Det förekommer absolut, vi har hittat patroner. Vi uppmärksammar det och sprider bland annat information via vårt Instagramkonto. Just nu är vi ute i skolorna och då tar vi också upp problemet, säger Daniela Stojkovic, fältassistent på Norrmalm.

– Det är svårt att komma åt eftersom det inte är olagligt men vi jobbar med att informera föräldrar.

Nattvandrarna i Vasastan har däremot inte stött på unga som har använt gasen.

Hittade flera

– När vi var ute i början av sommaren hittade vi flera tomma patroner lite undanskymt på en parkbänk i Vasaparken, men vi har inte träffat på någon som varit påverkad av lustgas, säger Susanna Klint.

Lustgas är en laglig substans som säljs både på nätet och i butiker, tanken är då att patronerna ska användas till gräddsyfoner för att göra flytande grädde vispad.

Att andas in gasen, exempelvis genom en ballong, är däremot förenat med risker. Man kan exempelvis råka ut för syrebrist, medvetslöshet, tillfälligt svagare hjärtmuskel och skyddsreflexerna kan försvagas. Det har även tidigare inträffat dödsfall.

Syresbrist största risken

När gasen inhaleras direkt från tuber får man i sig en koncentrerad gas till skillnad från på sjukhus då gasen är blandad med syrgas.

Den främsta risken med användandet av lustgas är syrebrist. Det kan leda till medvetslöshet, tillfällig försvagning av hjärtmuskeln och att kroppens skyddsreflexer, som exempelvis kräk- och fallreflexen, försvagas. Dödsfall är ovanligt men har inträffat.

Riskerna ökar i samband med andra droger eller alkohol.

Upprepad användning kan ge skador på nervsystemet och ryggmärgen genom att den mängd B12-vitamin man har i kroppen avaktiveras. Källa: Socialförvaltningen, Stockholms stad, Läkemedelsverket, Drugsmart

Visa merVisa mindre