Varning. Stockholm Vatten och Avfall varnar för falska rörmokare. Foto: Mostphotos

Falska rörmokare låtsas jobba åt staden

Lurendrejare försöker lura människor på tusentals kronor genom att erbjuda sig att spola deras ledningar. Just nu är de aktiva i bland annat Hägersten.

  • Publicerad 06:40, 3 dec 2020

Många stockholmare har under året fått samtal från ett företag som erbjuder sig att spola vattenledningar i huset där de bor. Företaget påstår sig arbeta på uppdrag av Stockholm vatten och avfall (Svoa) och vill ha cirka 3 000 kronor för tjänsten.

Men det rör sig om bedrägeri.

– De uppger att de arbetar för Stockholm vatten och avfall, men vi har inget med dem att göra, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig vid Svoa.

Ringer och knackar på

På senare tid har bedrägeriförsöken tagit fart igen – både genom telefonsamtal och dörrknackning. Svoa har bland annat fått flera samtal från människor i Hägersten som fattat misstankar.

– Bland annat ringde en äldre kvinna i Hägersten till vår kundtjänst om det här. Hon vägrade öppna dörren när de ringde på hos henne, berättar Alexandra Fleetwood.

Lurar främst äldre

Hon betonar att Stockholm vatten och avfall inte gör ledningsarbeten inne på fastigheter, utan bara fram till fastighetsgränsen. Den som får problem med rören i sin bostad får ringa en rörmokare.

– Det är framför allt äldre personer de försöker lura. Då händer det också att de sätter priset lägre, till runt 2 000 kronor. Vi vill verkligen varna för de här bedragarna, säger Alexandra Fleetwood.

Svoa:s personal kan alltid legitimera sig och ringer alltid från ett telefonnummer som går att kontrollera, tillägger hon.