Falska läkare lurar äldre i västerort

Fem äldre personer fick besök av falska läkare på två dagar. Just nu pågår en våg av brott mot äldre i västerort.

  • Publicerad 15:07, 11 aug 2014

Den äldre kvinnan från Grimsta fick ett samtal från någon som sa sig komma från hemsjukvården. Personen ville besöka henne och kontrollera blodtrycket, och snart kom två kvinnor till lägenheten.

Den ena – ”läkaren” – började undersöka den äldre kvinnan samtidigt som den andra – ”sjuksköterskan” – gick ut i andra rummet.

Kvinnan började fatta misstankar, men det var redan försent. När hon ifrågasatte situationen försvann kvinnorna med hennes kontokort. Några minuter senare var kontot länsat.

Och kvinnan är inte ensam. Under den senaste tiden har en våg av brott mot äldre svept över västerort. Under bara två dagar, den 31 juli och 1 augusti, skedde hela fem liknande läkarbluffar i polisdistriktet.

– De flesta har fattat misstankar och lyckats få ut dem ur lägenheten utan att bli av med något, säger Mats Eriksson, pressansvarig på Västerortspolisen.

Även hemtjänsten i Bromma varnade i förra veckan för bluffsamtal. Fyra pensionärer har berättat att de blivit uppringda av personer som sagt sig komma från hemtjänsten. Personerna har försökt boka in hembesök hos pensionärerna, men har ingen koppling till Brommas hemtjänst.

Men även om vårdbluffarna är nya har västerort, sedan början av sommaren, plågats av ovanligt många brott mot äldre.

Det vanligaste är att äldre blir förföljda efter att de tagit ut pengar på banken eller i bankomaten och sedan utsatta för det så kallade kladdtricket.

Därför har Nordea i Vällingby, efter samråd med polisen, nu börjat varna alla äldre som tar ut pengar.

– Sedan dess har just de brotten blivit färre, säger Mats Eriksson.

Under sommaren har också andra sätt använts för att lura pengar av äldre i västerort. Bland annat oärlig pengaväxling och en falsk kontroll av brandvarnare och ventilation för att ta sig in i lägenheter.

– Det är en gammal vanlig bluff som vi har sett många av. Läkarbluffen är lite nyare, säger Mats Eriksson.

Fakta

Bluffarna mot äldre i västerort

Läkarbluffen: Falska läkare bokar tid och stjäl sedan från offret vid besöket.

Kladdbluffen: Offret blir nedkladdad med något äckligt och erbjuds hjälp. Samtidigt stjäls personens värdesaker.

Växlingsbluffen: En person vill växla till parkeringsautomaten, och stjäl sedan pengarna när offret tar upp plånboken.

Brandvarnarbluffen: En man knackar på och vill kontrollera brandvarnare och ventilation. Han genomför kontrollen och försvinner med värdesaker.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre