Falsk städfirma utnyttjar situationen på Gyllenstiernsgatan och försöker ta sig in i de skadade lägenheterna. Foto: Stefan Källstigen

Falsk städfirma utnyttjar explosionen – stjäl från offren

De uppger sig komma från ett städbolag och kräver att få bli insläppta. Men väl i inomhus dras inga drag med dammsugaren. Tjuvarna gör vad de kan för att komma in i lägenheterna som står tomma efter explosionen på Östermalm.

  • Publicerad 09:07, 22 jan 2020

Natten till den 13 januari exploderade det på Gyllenstiernsgatan på Östermalm. Explosionen, en av de kraftigaste någonsin i Stockholm, orsakade stor skada och tvingade ett 50-tal östermalmare att lämna sina lägenheter.

I dag, en dryg vecka senare, står fortfarande många lägenheter tomma. Det innebär guldläge för tjuvarna.

– Det är obehagligt att man försöker tjäna pengar på en sådan här händelse. Det handlar om folk som stått i pyjamas och tvingats lämna sina hem, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If till P4 Stockholm.

Falsk städfirma ringer upp

Tjuvarna uppger sig komma från en städfirma och kräver att få bli insläppta i lägenheterna. Men istället för att plocka fram dammsugaren plockar de ner saker som finns i lägenheten och försvinner.

Flera av If:s kunder har berättat att de blivit uppringda av den falska städfirman och en kund har blivit besluten.

Det är obehagligt att man försöker tjäna pengar på en sådan här händelse.

Jenny Rudslätt, skadechef If

Efter tisdagens två explosioner i Husby och Kista kommer nu kommunpolisen att träffa grannarna i husen där det exploderade och varna för falska städfirmor som ringer upp och vill komma in i lägenheten.

– Detta är oroväckande, säger Jenny Rudslätt till P4.