BEDRÄGERI. Nu döms en man, som utgett sig för att vara polis, till fängelse för att ha lurat av äldre bankkort och koder i bland annat Väsby och Sollentuna. Foto: Sacharias Källdén

Falsk polis stal bankkort från äldre i Väsby och Sollentuna

En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerier mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.

  • Publicerad 12:52, 12 aug 2020

Mannen döms för nio fall av grova bedrägerier i Upplands Väsby, Sollentuna, Skarpnäck, Sköndal, Tyresö, Södermalm och Liljeholmen, skriver polisen på sin hemsida.

Bedrägerierna ägde rum mellan februari och april i år och gick till på ungefär samma sätt:

En man ringde upp målsäganden och påstod att han var polis. Han skrämde upp målsäganden genom att säga att en boende i närheten utsatts för brott och att hon riskerade att vara nästa på tur. Mannen sa att en poliskollega skulle komma ut för att hjälpa till att spärra bankkort, fotografera värdesaker med mera.

Telefonsamtalet varade länge och några av kvinnorna övertalades att lägga sitt bankkort utanför dörren och uppge sin kod. I andra fall kom en man hem till dem, visade polislegitimation och hämtade bankkort och värdesaker under tiden som samtalet pågick. Bankkorten användes sedan av bedragarna för uttag och inköp, enligt polisen.

Bilder som bevis

Med hjälp av kvinnornas vittnesmål och övervakningsbilder, bland annat från bankomater, kunde polisen identifiera mannen som hämtat deras bankkort. Han greps 29 april vid en husrannsakan.

Samtalslistor och positionering av mobiltelefon band honom till adresserna. Mannen säger att han varit hotad av några personer efter en skuld och handlat i nödsituation, men tingsrätten anser att hans berättelse inte är trovärdig.

Stockholms tingsrätt skriver i domen att mannen har missbrukat allmänt förtroende genom att utge sig för att vara polis. Gärningarna har varit planerade, skett systematiskt och riktats mot personer som varit särskilt utsatta. Brotten ska därför bedömas som grova.

Man hade över 50 kilo knark i sin lägenhet i Helenelund

Nyheter En Helenelundsbo i 20-årsåldern misstänks ha bedrivit en omfattande narkotikaförsäljning, med sin lägenhet i Helenelund som bas. När polisen slog till fann man över 50 kilo amfetamin och mannen...torsdag 1/10 5:10

Skadegörelse slår hårt mot företagarna i Edsberg

Nyheter Rutor krossas i centrum I förra veckan krossades rutan till Edbergssalongen, och det är långt ifrån första gången näringsidkare i Edsbergs centrum drabbas av vandalisering. – Vi måste få bort de kriminella och gängen, säger...onsdag 30/9 12:56