Beragarpolisen lurade till sig pinkod och bankkort. Foto: Mostphotos

Falsk polis lurade sig in hos äldre i Kista

En äldre person blev i måndags utsatt för ett bedrägeri av en man som utgav sig för att vara polis. Bedragaren lurade sig in i bostaden och förmådde den äldre att lämna ut pinkod och bankkort.

  • Publicerad 17:00, 13 feb 2020

Polisen har på senare tid fått in liknande anmälningar från olika håll i Stockholmsområdet, om personer som falskeligen utger sig för att vara poliser i syfte att lura till sig bankkort och pinkod.

– Det är väldigt utstuderat, man tar reda på var de äldre bor. Sedan börjar det med telefonsamtal där man ber att få komma hem och hjälpa till med bankkort, säger Kjell Hellström, operativ samordnare vid polisen i Rinkeby.

Bad om bankkort och pinkod

I det här fallet hade en äldre person i Kista släppt in en person i bostaden som utgav sig för att vara polis. Den falska polismannen hade bett att få personens bankkort och pinkod.

Hur mycket pengar bedragaren kom över i det här fallet är inte känt.

Kjell Hellström säger att polisen aldrig gör hembesök på det här viset, där polisen ringer upp och sedan står utanför dörren en kort stund senare.

Ett liknande bedrägeri ägde rum i Spånga. I det fallet blev den äldre kvinnan som utsattes för bedrägeriet lite undrande när hon noterade att mannens uniform var lite grönare än polisens blå uniform.

Inte riktig polisuniformer

Kjell Hellström säger att klädseln de här bedragarna har på sig inte är riktiga polisuniformer.

– De kan sätta på en lapp på jackan där det står polis. Nu när det är mörkt ute är det inte alltid lätt se för den som är äldre och har dålig syn.

I Järfälla råkade några äldre personer ut för liknande bedrägeri. Bedragaren ringde upp och bad att få komma hem till personen men i det här fallet blev den äldre misstänksam och lade på luren.

Vill ni ha tips från allmänheten om polisbedragarna?

Kjell Hellström säger att polisbedragarna ofta skickar fram olika personer och att signalement därför inte alltid är till hjälp.

– Framförallt vill vi att anhöriga till äldre informerar de äldre om att de  kan råka ut för de här bedrägerierna och berättar att polisen inte arbetar på det här sättet och att inte släppa in bedragarna.