En kvinna i 95-årsåldern öppnade i juni i år dörren i Råsunda för den unge mannen.

Han var påstridig, sa att han kom från polisen och att det hade varit flera inbrott i området.

Kvinnan ombads överlämna sin förlovningsring, halsband och flera armband och klockor som skulle fotograferas och värderas på polisstationen. Sen ville han låna bankkort och koder.

Kvinnan gjorde som han sa.

Kort senare togs 14 000 kronor ut från hennes konto ur en bankomat i Råsunda. Guldet, värt 35 000 kronor, såg hon inte röken av.

Samma vecka fick en 92-årig kvinna i Solna centrum hembesök av en "polis" efter att först ha blivit kontaktad via telefon.

Också hon blev avlurad halsband och pengar, liksom en kvinna i Hagalund och en i Huvudsta, båda i 90-årsåldern.

Mellan 80 och 99 år

En ung Solnabo greps och häktades i augusti.

Han ställs nu inför rätta för grova bedrägerier och inbrottsstölder mot arton brottsoffer, alla kvinnor mellan 80 och 99 år.

Enligt åklagaren har stölderna skett systematiskt och organiserat. Det anses särskilt hänsynslöst att han riktat sig mot äldre personer i deras hem.

Det totala värdet på alla de smycken och kontantuttag han misstänks för är nära en miljon kronor.

Brottsoffren är utöver Solna bosatta Sundbyberg, i innerstaden, Täby, Danderyd och Sollentuna. Den falska polisen ska också ha bedragit kvinnor i Skåne, Småland och Göteborg.

Tros ingå i nätverk

Mitt i har läst förhören med Solnabon där han förnekar grovt bedrägeri, eller upprepar "inga kommentarer". Han medger att han tagit ut kontanter från olika kort, men att han fått korten från bekanta.

Åklagarens teori är att han utgjort en del i ett nätverk som ägnar sig åt organiserade bedrägeribrott, rapporterar Dagens Nyheter.

– Han är bara en gren på ett träd, de kör runt honom i en taxi mellan åldringarna, under en dag begår han tre bedrägeribrott. Det finns indikationer på att det här styr från utlandet, säger åklagaren Otto Svanberg Ohlsson till DN.

Rättegången pågår till i slutet av november.

Bedrägerierna fortsätter

Åtalet till trots – bedrägerierna fortsätter. Så sent som för två veckor sedan slog en falsk polis till mot en 100-åring i Råsunda som blev av med pengar och smycken som hon förvarade hemma.

Solnapolisen har skickat ut information till äldreomsorgen för att varna om bedragarna.