Falsk polis försöker lura äldre kvinnor

  • Publicerad 12:18, 18 mar 2012

Vid tre tillfällen har en man närmat sig äldre kvinnor i bland annat Högdalen centrum och utgett sig för att vara polis. Han ska ha uppgett att polisen för att motverka brott hjälper äldre människor hem från affären och därför erbjudit kvinnorna att följa dem. Mannen ska även ha påträffats i Farsta respektive Skärholmens centrum.

– Vi arbetar absolut inte på det sättet, säger Lars-Owe Burlin, chef för Söderortspolisens åldringsbrottsgrupp.

Mannen som kommer fram till kvinnorna är trevlig och vänlig men bestämd. Han beskrivs som medelålders och något kraftigt byggd.

Han har närmat sig kvinnor som haft problem med sitt rörelsemönster, gärna med rullator, och velat hjälpa dem hem på ett säkert sätt så att de inte ska råka illa ut. Kvinnorna som hittills blivit tillfrågade har alla sagt nej till ”hjälpen” och har därför inte blivit av med några värdesaker.

Lars-Owe Burlin tror att det här är ett nytt tillvägagångssätt för en professionell liga som inriktat sig på åldringsbrott.

– Jag gissar att de sitter på ett kafé eller en parkbänk och spanar i flera timmar innan de hittar ett lämpligt offer. De ser förmodligen att kvinnorna tar ut pengar från en bankomat, säger han.

Avsikten med att följa kvinnorna hem är, tror polisen, att de ska rånas på vägen eller eventuellt i trappuppgången i sina hem.

Den falska polisen har agerat under dagtid. Lars-Owe Burlin vill därför varna äldre personer, främst kvinnor, för mannen.

– Ring direkt till 112 eller be någon göra det åt dig. Vi måste få en chans att ta fast den här mannen, säger han.

Jag gissar att de spanar i timmar efter ett lämpligt offer.Lars-Owe Burlin polisen