Falsk hemtjänst häktad – stal av Tyresöbo

En 41-årig man har häktats, misstänkt för bedrägeri mot en kvinna i Tyresö och flera andra äldre i södra länet. Mannen har sagt sig komma från hemtjänsten, lurat sig in i bostäder och tagit smycken, pengar och kontokort.

  • Publicerad 14:15, 16 aug 2018

En kvinna i 75-årsåldern i Krusboda fick i mitten av juli besök av en man som utgav sig vara från hemtjänsten. Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit hur mannen stal hennes plånbok och tog ut pengar på hennes kort.

Nu har en man häktats för brottet.

Han ska ha begått flera brott i juni och juli.

Enligt polisen har mannen ringt på hos äldre, utgett sig för att komma från hemtjänsten och sagt att han ska kontrollera deras trygghetslarm.

På så sätt ska han ha lurat sig in i bostäder där han sedan stulit värdesaker som smycken, pengar och kontokort. Korten ska han sedan ha använt i bankomater.

Brotten begicks i södra Stockholm

Mannen häktades i fredags misstänkt för tio bedrägerier, ett bedrägeriförsök och två stölder. Åtta personer ska vara drabbade. Enligt häktningsprotokollet har brotten begåtts bland annat i Sköndal, Farsta, Tyresö, Nacka och på Södermalm.

– Tack vare ett snabbt agerande och ett bra utredningsläge har vi kunnat förhindra att fler äldre drabbas av denne gärningsman. Vi hoppas nu på en fällande dom, säger Susanne Wikland, lokalpolisområdeschef i Farsta.

Mannen erkänner samtliga bedrägerier men nekar till anklagelser om stöld.

Polisen vill i dagsläget inte kommentera vad som ledde fram till gripandet.

Fakta

Så skyddar du dig mot åldringsbrott

I hemmet:

Håll ytterdörren låst även när du är hemma.

Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.

Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök.

Är du minsta osäker – öppna inte dörren.

Släpp inte in folk du inte känner.

Lämna inte ut bankkort eller koder.

Utomhus:

När du är ute ha handväskan stängd och håll i den.

Skydda koden till bankkortet när du handlar.

Var vaksam mot okända.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre