Fallet med våld mot kvinna i slöja nedlagt

Utredningen i fallet med den gravida kvinna som ska ha fått sin huvudduk avsliten och blivit misshandlad i Fagersjö förra året läggs ned. Det finns inga vittnen, enligt polisen.

  • Publicerad 19:07, 16 feb 2014

Misshandeln, som blev startskottet för det så kallade hijabuppropet, fick stor uppmärksamhet i media. Enligt anmälan blev kvinnan, som bor i Haninge, brutalt misshandlad av en man i Farsta den 16 augusti.

Hon fick sin huvudduk avsliten, sitt huvud dunkat i en bil och förolämpades med rasistiska glåpord.

– Det fanns aldrig några tvivel om att kvinnan misshandlades, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen.

Trots att man gjort en ”gedigen utredning” har polisen inte lyckats få in några vittnesuppgifter, menar hon.

– Vi har tagit fram och tittat på alla de uppgifter som vi haft, men vi har inte kunnat avslöja vem gärningsmannen är.

Polisen tog bland annat in bilder från övervakningskameror i området och har använt sociala medier för att nå ut till eventuella vittnen.

– Vi har gjort efterlysningar via Facebook och Twitter och gått ut i medier. Tyvärr har det inte gett någonting, säger Towe Hägg.

Veckan efter den första anmälan anmälde kvinnan att hon blivit överfallen igen. Den här gången av flera okända män i ett naturreservat i Haninge söder om Stockholm.

Männen ska ha sagt att hon skulle ta tillbaka sin första anmälan. Även den anmälan läggs nu ned.

Kvinnans advokat Miriam Engström är fåordig efter beskedet om att utredningen läggs ned.

– Förundersökningen har förvisso lagts ned men den kan komma att återupptas i det fall nya uppgifter kommer fram, skriver hon i ett sms till Lokaltidningen Mitt i.

Foujan Rousbeh, en av grundarna bakom hijabuppropet, skrev om nedläggningen på twitter förra veckan.

”Detta är ytterst allvarligt och sänder signaler av en slapp polismyndighet som inte tar den här typen av brott på allvar. Det hela sänder också signaler till andra utsatta kvinnor om att det inte är någon idé att anmäla brott som dom utsätts för.”

Fakta

Kända politiker satte på sig slöja

Hijabuppropet utlöstes i sociala medier efter misshandeln för att visa solidaritet med slöjklädda kvinnor som trakasseras.

Debattörerna Nabila Abdul Fattah och Foujan Rouzbeh låg bakom uppropet och politikerna Veronica Palm (S) och Gudrun Schyman (FI) var några av de kvinnor som tog bilder på sig själva med sjal.

Upproret fick kritik eftersom det sågs som ett försvar av det kvinnoförtryck som de menar att hijaben är en symbol för.

Visa merVisa mindre