Efter att den spektakulära historien rullats upp fortsätter nu utredningsarbetet för att ta reda på vad som har hänt. Foto: Claudio Britos

Fallet med instängda sonen – nu ska mamman förhöras

Kvinnan som misstänks ha hållit sin son inlåst i lägenheten under många år kommer i dag att få ge sin version av vad som har hänt. Efter förhöret fattar åklagaren beslut om hon ska häktas.

  • Publicerad 11:39, 2 dec 2020

Kvinnan i 70-årsåldern är som Mitt i tidigare har rapporterat anhållen på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Det efter att misstankar framkommit om att hon ska ha hållit sin son, som i dag är i 40-årsåldern, instängd i bostaden i Haninge kommun i närmare 30 år.

Bor granne med misstänkta skräckfängelset: "Blev chockad"

När förhöret med kvinnan avslutas på onsdagseftermiddagen kommer kammaråklagare Emma Olsson att ta ställning till om hon ska begära den misstänkta kvinnan häktad. Tidsfristen för det går ut i morgon, torsdag, klockan 12.

Inlåst i 28 år – utanför spelar grannarna boule

GW: "Kommer hålla på länge"

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har uttalat sig om fallet. Han tror att det är osannolikt att mamman kommer dömas till fängelse.

– Det här låter som ett klockrent psykärende för mig och det kommer säkert hålla på länge, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Hon kanske har gjort det här i de bästa avsikter, vad vet jag, säger Leif GW Persson.

Måste få stöd

Psykologen och psykoterapeuten Anna Norlén pratade på onsdagen i SVT:s Morgonstudion om hur viktigt det är att mannen i 40-årsåldern som ska ha hållits inlåst nu får stöd att återgå till ett normalt liv igen.

– Det är viktigt att få hjälp att bygga positiva relationer där man känner att människor vill en väl och att man kan börja upp tillit till dem man har runt sig och så småningom börja leva ett mer vanligt liv. Men det kommer säkert att ta lång tid, säger hon i SVT.

Vet du mer om händelsen? Mejla nils.jonsson@mitti.se

Släkting slog larm

En man i 40-årsåldern misstänks ha hållits inlåst av sin mamma i en lägenhet i Haninge kommun – i 28 år. Han ska enligt uppgifter ha blivit inlåst i tidiga tonåren och alltså inte fullföljt skolan.

Mannen ska ha hittats av en kvinnlig släkting, som i en intervju med Dagens Nyheter säger att hon larmat om att det inte stod rätt till i lägenheten, och lyft frågan i möten med socialtjänst och sjukvård, men fått svaret att inget brott har begåtts.

Nu pågår en polisutredning för att ta reda på vad det är som har hänt.

Visa merVisa mindre