Anne Sundh och Eja Frank tror att renoveringen är nödvändig. Foto: Kristian Lönner

Fällda träd väcker frågor om strandpromenad

Renoveringen längs med Norr Mälarstrand är tänkt att bli ett lyft för den populära strandpromenaden. Istället har arbetet väckt protester och oro – både hos allmänheten och bland politiker.

  • Publicerad 16:43, 30 maj 2018

Den som idag promenerar längs med Norr Mälarstrand får hitta en annan väg närmast Kungsholmstorg där etapp 1 pågår för fullt.

När tidningen besökte strandpromenaden på onsdagen var Anne Sundh, från Alvik, ute och gick med sin hund tillsammans med väninnan Eja Frank på onsdagen.

– Det är väldigt mysigt att promenera här. Jag har svårt att ha en åsikt om själva renoveringen, säger Anne Sundh.

– Jag tror det blir bra. Det är viktigt att de ser till att strandremsan klarar båtarnas svall, säger Eja Frank.

Många oroliga

Alla är dock inte lika positivt inställda till renoveringen. En namninsamling har startats på nätet för att stoppa renoveringen och samtalen och mejlen till Mitt i Kungsholmens redaktion från oroliga Kungsholmsbor har varit många. På det senaste sammanträdet i stadsdelsnämnden kom frågan också upp på det politiska bordet när Liberalerna lämnade in en skrivelse.

– Vi som rör oss där uppskattar lummigheten och att det blir en avskärmning mot bilarna. Man blir orolig när stora träd tas bort, säger Maria Johansson (L), vice ordförande i nämnden.

Partiet menar i sin skrivelse att det finns anledning att stanna upp och reflektera över det som gjorts hittills och det som ska göras de kommande åren.

Förutom att stora träd har tagits ned vill partiet ha svar på frågor om tillgängligheten till lekplatserna och bryggorna.

– Det oroar mig väldigt mycket. Vi hoppas få en genomgång på plats, säger Maria Johansson.

Kallar till möte

Arvid Vikman (S), ordförande i nämnden, säger att han ska boka in ett möta för nämnden på plats vid strandpromenaden för att få svar från förvaltningen. Arvid Vikman säger att han känner sig lugn med de svar som förvaltningen hittills har gett.

– Träden tas ned antingen för att de är sjuka eller för att ge plats för återväxt. Annars riskerar vi att få en kal plats om kanske tjugo år, säger Arvid Vikman.

Har informationen varit för dålig när så många känner oro över arbetet?

– Vi ska titta på om informationen kan bli bättre. Samtidigt cirkulerar det information som är felaktig och foton som är tagna under pågående arbete vilket inte ger en rättvis bild.