Nersågat. På resterna kunde man se hur friska tallarna var. – Tät fin ved, fullsprängda med doftande kåda, säger EvaLena Burenius. Foto: EvaLena Burenius

Fällda träd upprör boende i Åkersberga

Två 100-åriga tallar har sågats ner på en innergård i Åkersberga. Nu är flera av de som bor runt gården upprörda. "Det är väldigt anmärkningsvärt", säger EvaLena Burenius, boende i ett av husen.

  • Publicerad 15:49, 30 jul 2021

Det känns nästan overkligt

På gården vid Hackstavägen 8-12 i Åkersberga har två martallar sågats ner. Tallarna ska ha varit fullt friska och omkring 100 år gamla.

–  Det känns nästan overkligt. Två oersättliga pampiga martallar. Knotiga som ekar och i ett fantastiskt skick, säger EvaLena Burenius som bor i ett av gårdens hus.

"Förklarade hur ovärderliga de var"

EvaLena har tidigare varit ansvarig chef för parker och grönområden i flera kommuner i norrort och såg värdet i att tallarna skulle få stå kvar. Men eftersom träden tillhörde bostadsrättsföreningens fastighet fanns inga bestämmelser som hindrade att de fälldes.

– Många är ledsna och förbannande. På kommunmark hade det varit otänkbart. Jag mejlade styrelsen och förklarade hur ovärderliga de var och att de inte alls behövde fällas. Jag höll på att kämpa i flera veckor, säger EvaLena.

Försökte vägra

Inte heller arboristerna som utförde jobbet var särskilt sugna på att såga ner de ett sekel gamla tallarna, enligt EvaLena.

– En av dem sa 'jag håller med dig, det är synd. Vi försökte vägra i morse men vi blev beordrade av vår chef', berättar hon.

Bostadsrättsföreningen beslutade att tallarna skulle fällas efter en motion om att träden förstörde asfalten och släppte mycket kottar. Tallarna ska också ha stått för nära husfasaderna.

Beslutet om fällningen grundade sig på en poströstning och enligt en tillfällig lag får bostadsrättsföreningar använda sig av just poströstning för att minska smittspridningen.

Ett minne blott. Såhär såg martallarna ut innan trädfällningen startade. Foto: EvaLena Burenius

Trädfällning. Även arboristerna var ledsna över att behöva såga ner två så gamla och friska tallar. Foto: EvaLena Burenius

Svårtolkat formulär

Av föreningens 102 boenden röstade 26 boenden ja och 17 boenden röstade nej till att fälla träden. Enligt uppgifter till Mitt i var röstningsformuläret svårtolkat och en felkryssad röst innebar att rösten ogiltigförklarades.

På grund av pandemirestriktionerna fick styrelsen inte arrangera ett fysiskt årsmöte när beslutet togs. Så i stället för en vanlig årsstämma där alla föreningens medlemmar hade möjlighet att delta, klubbades beslutet igenom när endast styrelsen närvarande. Mötet ska ha ägt rum över telefon.

I ett mejl till Mitt i skriver styrelsen:

"Orsaken till att tallarna togs ner är att det inför årsstämman inkom en motion gällande nedtagning av tallarna. På årsstämman röstades det igenom att tallarna skulle tas bort. Där deltog fler medlemmar i föreningen än vad det brukar och majoriteten av medlemmarna röstade för att tallarna skulle tas ner. Som styrelse så genomförde vi det som röstades igenom på årsstämman. Det är tråkigt att några av medlemmarna har blivit upprörda".